Na pulskoj ekonomiji odstupanja minimalna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanovic odlucio je stati na kraj nekontrolirano visokom upisu studenata na ekonomiju te je poslao naputak ovim fakultetima da u roku tri godine ispune minimalni kriterij po kojem na svakog profesora dolazi maksimalno 30 studenata.

Ukoliko to ne ucine do 2015. godine, nece dobiti dopusnicu za rad, odnosno bit ce zatvoreni. Sada je situacija takva da neki najpopularniji fakulteti i dvostruko premašuju normu, zbog cega pati kvaliteta studija. Ako ne žele smanjiti broj novoupisanih studenata, fakultetima ne preostaje drugo osim zaposliti veci broj profesora, no tada ce, napominju u Ministarstvu, njihove place pokrivati iz vlastitih prihoda, a ne iz državnog proracuna.

Nove kvote
Nove kvote koje je jucer donijelo Sveucilište u Zagrebu pokazuju da ce tamošnji Ekonomski fakultet sljedece akademske godine upisati 260 studenata manje, na nacin da ce prestati s radom dislocirani studiji po preporuci Agencije za znanost i visoko obrazovanje koja je lani provodila reakreditacije upravo na ekonomskim fakultetima.

Ni na Odjelu za ekonomiju i turizam "Mijo Mirkovic" Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli ne udovoljavaju ocekivanjima Ministarstva jer na svakog profesora dolazi 35 studenata. Medutim, procelnik Valter Boljuncic dodaje da je omjer vjerojatno manji jer u podacima nisu razlucili apsolvente koji više ne dolaze na predavanja, kao i one studente koji su još u sustavu, iako su odustali od studiranja.

- Odnos izmedu profesora i studenata je u našem slucaju granicni jer za 15 posto ne udovoljavamo po broju studenata, ali imamo dobru dobnu strukturu kadra koji svake godine iz asistenata prelaze u docente. Smatramo da bi omjer studenata i profesora trebao varirati ovisno o vrsti studija jer na ekonomiji ne predstavlja problem ako nastavu prati 40 studenata, dok je situacija potpuno drukcija na medicini, arhitekturi ili umjetnickim studijima, gdje grupe moraju biti manje, veli Boljuncic.

Procelnik istice da se kvote na ekonomiji ionako ne popune, a k tome manje je upisnih mjesta i na dislociranom studiju u Umagu gdje ce, ako se ova tendencija nastavi, morati privremeno obustaviti rad, što bi ih vec dovelo do omjera koji traži Ministarstvo. (Maša JERIN)

 

 

- GO01082900.jpg
Na Odjelu za ekonomiju zaposlena su 55 djelatnika, od kojih 31 u zvanju docenta
Eduard STRENJA/Arhiva

- GO01523719.jpg
Pozitivna je strana dobna struktura kadrova - Valter Boljuncic
M. Mi.

 

OKVIR

Smanjene kvote na najpopularnijim fakultetima
Senat Sveucilišta u Zagrebu smanjio je upisne kvote za sljedecu akademsku godinu za 903 mjesta, najviše na najpopularnijim fakultetima - Pravni fakultet za 332, Ekonomski za 260 mjesta, Fakultet organizacije i informatike za 90, Uciteljski fakultet za 60, Fakultet politickih znanosti za 40, Katolicko-bogoslovni fakultet za 33, a Hrvatski studiji za 25 mjesta. I na nekim tehnickim fakultetima bit ce manje mjesta za upis - na Šumarskom fakultetu za 40, na Tekstilno-tehnološkom fakultetu za 20, a na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu za 10 mjesta.
Manja povecanja kvota u sljedecoj akademskoj godini predložili su Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i Veterinarski fakultet, i to svaki za 20 upisnih mjesta. Ukupno ce se moci upisati 12.507 brucoša, pri cemu 10.565 redovitih studenata, no ocekuju se nove korekcije.


Antrfile
Neki najpopularniji fakulteti i dvostruko premašuju normu, zbog cega pati kvaliteta studija. Ako ne žele smanjiti broj novoupisanih studenata, fakultetima ne preostaje drugo osim zaposliti veci broj profesora, no tada ce, napominju u Ministarstvu, njihove place pokrivati iz vlastitih prihoda

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter