Na pulskim gradskim kupalištima sve isto k'o i lani

Oronulo kupalište Stoja
Oronulo kupalište Stoja

Uređene i friško ofarbane kabine za plivače, novo montirani tuševi i paravani za presvlačenje, sanitarni čvorovi besprijekorno čisti i uređeni, a tko želi ima na raspolaganju suncobrane i ležaljke. Razni sadržaji za djecu, najam pedalina, čist pijesak na odbojkaškom terenu a "Šumi more" opet radi? E to bi bila vijest, međutim, obilaskom pulskih gradskih plaža teško je napisati nešto novo jer definitivno više nije vijest da su one zapuštene i prepuštene zubu vremena i da nas i ovoga ljeta čeka ista priča kao i lani, preklani i još mnogo godina unazad.

Kupalište Valkane i Stoja dio su povijesne baštine Pule, a nakon neuspjelih pokušaja privatnih koncesionara da im vrate stari sjaj, građani još uvijek, i sve većim nepovjerenjem čekaju takav scenarij. I ove smo godine nadobudno škicnuli jesu li kupališta spremna za sezonu, što kažu kupači, kako su plaže uređene i ima li nekog dodatnog sadržaja ili je i dalje sve prepušteno stihiji. Pa krenimo redom.

Na samom ulazu na kupalište Stoja dočekuje nas zahrđala tabla s nazivom plaže. Na prvi je pogled sve čisto i donekle uredno, nema otpadaka, a kante za smeće uredno su ispražnjene. Trava u centralnom dijelu kupališta uredno podšišana. Dolazimo na glavno sunčalište na kojem strši nedovršena rekonstrukcija terase. Najgori prizor definitivno je takozvani sanitarni čvor. Vode nema, a čučavci su puni svega i svačega, nesnosno smrde i treba im hitno čišćenje. Vidi se da komunalci rade svoj posao i da se smeće uredno prazni, a ovih su dana postavljene i nove kante za otpatke. Međutim cijela konstrukcija kupališta, kabine za presvlačenje, zahod i svi ostali zidovi vape za obnovom.

Valkane su jedno od omiljenih mjesta za roditelje s malom djecom. Tu je parkić, trampolin, ima hladovine, no ni ovdje zahoda niotkud, izuzev onog u kafiću. Travica je podšišana, a ima i dovoljno kanti za smeće, no mnogo je "građana" koji svoje smeće i opuške bacaju kud stignu. Stara su priča dotrajali i zapušteni zidovi na samom kupalištu, tuševi ne rade kao ni špine kod odbojkaškog terena na kojem smo zatekli bačene plastične boce. Hodamo prema plaži za invalide gdje nas dočekuju radovi u punom jeku. Izvođači nam kažu da će se urediti oko 200 kvadrata sunčališta kod malog mola, a na mol će se postaviti onaj isti beton kao na rivi. Sve, bi tvrde trebalo biti gotovo za 15-ak dana.

Zadnja stanica je Mornar. Susrećemo nekoliko kupača koji uživaju u miri i tišini. Među njima i bračni par Milka i Vlado Bižić iz Norveške. "Obožavamo Mornar, to nam je najdraža plaža. Jako volimo Pulu i zato smo i stan kupili ovdje, priča Vlado. "Plaži treba dosta kozmetičkih zahvata ali nama se sviđa baš ovakva kakav jest, nekako ima čari u svemu tome. Najveći problem su ljudi koji ne čiste za sobom iako ima dovoljno kanti za smeće i čini mi se da komunalne službe uredno prolaze", rekao je Vlado koji je i sam pred par dana čistio plažu. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter