Na pulski aerodrom sletjelo pola milijuna putnika

(M. MEDIĆ)
(M. MEDIĆ)

Prvi put od samostalnosti Hrvatske u zračnu luku Pula sletjelo je pola milijuna putnika u jednoj godini. A ta brojka i nije konačna, jer petstotisućiti putnik je sletio danas na liniji Düsseldorf - Pula, što znači da bi do kraja godine mogli doseći i brojku od gotovo 600 tisuća ljudi na pulskom aerodromu. "Bit ćemo jako blizu te brojke", zadovoljno o rezultatima zbori Svemir Radmilo, direktor Zračne luke.

Ugodno iznenađena

Daniela Holle iz Njemačke bila je ta sretnica koju je dočekala delegacija iz kompanije Eurowings, Grada Pule te Zračne luke. Osim čestitki što je upravo ona 500-tisućita putnica, na dar je dobila i dvije povratne avionske karte na liniji Düsseldorf - Pula, tri noćenja u pulskom hotelu Park Plaza Histria te dva vaučera od po 100 eura za Duty free shop na pulskom aerodromu. Daniela je bila ugodno iznenađena, kako i ne bi nakon takvih darova. Doputovala je na odmor sa suprugom. Ni u snovima nije očekivala da će nakon slijetanja, umjesto na graničnoj kontroli, završiti u kancelariji direktora, gdje će popiti čašu pjenušca, jesti tortu, primati darove, slikati se i snimati za novine i televiziju.

- Rekli su nam da ostanemo sjediti u avionu, da ćemo zadnji izaći. Bilo nam je jasno da se nešto događa. Nismo ovo očekivali, nitko nam ništa prije slijetanja nije rekao, pričaju Daniela i njezin suprug. Kažu da su prije dvije godine već bili u Istri i da im se toliko svidjela da su se odlučili vratiti. Ovaj put će odmarati u Poreču, ali već najavljuju da će se u travnju ili svibnju iduće godine ponovno vratiti, jer valja iskoristiti darovane povratne karte i besplatni smještaj.

Direktor aerodroma nije skrivao ponos s dosadašnjim rezultatima. "Lani smo 400-tisućitog putnika dočekali krajem rujna, a sada u prvoj polovici mjeseca već 500-tisućitog", kaže. Kolovoz je, inače, na pulskom aerodromu bio 22 posto bolji po broju putnika nego lanjski, a u prvih osam mjeseci se taj pozitivni postotak penje na čak 32 posto. Rujan je još bolji, čak 45 posto u plusu u odnosu na lani. "Očekujemo da će se takav trend nastaviti i u listopadu jer imamo dobre najave. Dosta linija ostaje letjeti i u 10. mjesecu", ističe Radmilo.

Ulažu u rasvjetu

Što se tiče ulaganja u ovoj i idućoj godini, direktor otkriva da planiraju uložiti u parkiralište i svjetlosnu signalizaciju. "Prilazna rasvjeta koja je sada na 450 metara, treba ići na 900 metara. To mislimo napraviti u narednom zimskom periodu", kaže. Najavljuje i da će upravo ova linija Eurowingsa na relaciji Düsseldorf - Pula, na kojoj je zabilježen 500-tisućiti putnik, nastaviti prometovati cijelu zimu. Letjet će četvrtkom i subotom. "To našim putnicima omogućuje da preko Düsseldorfa mogu dosegnuti bilo koju točku u Njemačkoj i Europi", zaključuje Radmilo. (B. ŽIŽOVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter