Na Puljštini opcine ne strahuju od ukidanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najava Vlade da ce ukinuti oko 150 opcina od njih ukupno 430 mogla bi pojedinim nacelnicima zadati glavobolje i utjerati strah u kosti za opstanak njihovih opcina. Kakvo raspoloženje vlada medu nacelnicima na Puljštini, cije su se opcine oformile devedesetih godina, pokušali smo saznati od njih samih.

Iznenadujucu informaciju dobili smo od medulinskog nacelnika Gorana Buica jer dok se neki možda i pribojavaju ukidanja, medulinska opcina je na tragu toga da zatraži status grada!

- Razmišljamo o tome da postanemo grad, ali ne zbog intencije države za ukidanjem opcina i da bismo spašavali glavu, vec jer smatramo da imamo preduvjete za to. Jaci smo i od nekih istarskih gradova jer nam je proracun 55 milijuna kuna. Država bi trebala razmišljati o opcinama koje ovise samo o njoj na nacin da ih spoji ili nešto tome slicno, a ukidanjem opcina koje pune proracun ona bi samo izgubila. Naša opcina sigurno ostaje, Buicevo je mišljenje.

Barbanska opcina s tri tisuce duša u 74 sela i zaseoka takoder ne brine za svoju buducnost. Nacelnik Denis Kontošic kaže da opcina Barban ne zaslužuje ukidanje cemu ce se Barbanci zasigurno i usprotiviti.

- Ne bojimo se ukidanja jer živimo od vlastitih prihoda bez ocekivanja financijske podrške od države ili županije. Od nikoga ne ocekujemo da nam kao kakvom pticu ubaci crvic u kljun. Prije osam godina zatekao sam proracun od cetiri, a sad je on devet milijuna kuna. Kažem to jer smatram da bi važniji kriterij za ukidanje pojedinih opcina trebala biti njezina kasa. Na place zaposlenika potrošimo godišnje 7,5 posto proracuna, što znaci da ostalih 92 posto ide na rješavanje komunalne infrastrukture i ostalih potreba mještana. Znamo raspolagati svojim novcem s obzirom na to da ima opcina koje cijeli proracun troše na place svojih djelatnika ili, pak, one koje u potpunosti financira država, kaže Kontošic. Pita se tko ce rješavati probleme ako se opcina stopi s nekom drugom jer kad je centar udaljen, smatra, manja je briga o rubnim selima.

Mišljenje ližnjanskog nacelnika Srecka Ševerlice je da njegova opcina nije na spisku otpisanih te da ce jednom biti jaca i od susjednog Medulina. Da je previše opcina u državi slaže se marcanski nacelnik Marijan Kostešic, ali smatra da bi na životu trebalo ostaviti opcine koje su samostalne, no ukinuti dio bespotrebnog aparata u opcinama.

- Primjerice, moglo bi se više funkcija objediniti u jednu za više opcina kao, primjerice, komunalnog redara, vrtic, poljoprivrednog inspektora. Mi smo posljednja opcina koja bi se trebala ugasiti jer se sami financiramo. Brinemo se za preko sto naselja i cetiri tisuce stanovnika. Imamo proracun od 14 milijuna kuna, a od toga se sedam posto izdvaja za place za djelatnike, kaže Kostešic.

Da mještane treba pitati od kolikog je znacaja da Svetvincenat ostane opcina, smatra njezin nacelnik Dalibor Macan jer se, kaže, od devedesetih naovamo napravilo puno na poboljšanju kvalitete života. Macan se ne boji za svoju opcinu.

Fažanci takoder misle da opstaju i dalje jer su po svim pokazateljima, kako kaže nacelnica Ada Damjanac, sposobni sami opstati. - Nisam za ukidanje opcina jer kakve god da jesu, opcine rješavaju probleme svojih mještana, zakljucuje Damjanac.


Podijeli: Facebook Twiter