Na psihijatrijsko vještačenje slali telefonom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u nekoliko je presuda u predmetima protiv Republike Hrvatske utvrdio povrede obveza države iz Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, koje se tiču i rada stalnih sudskih vještaka u postupcima pred hrvatskim sudovima i drugim tijelima, dok je Ured zastupnice RH pred tim sudom, Štefice Stažnik, uočio da se načini provođenja vještačenja na koje ukazuje Europski sud, pojavljuju i u drugim predmetima, u kojima se presude tek očekuju. Hrvatsko društvo sudskih vještaka i samo već dugo upozorava na nepostojanje nadzora nad radom onih vještaka koji nisu učlanjeni u udruge.

U jednom je slučaju protiv Hrvatske, koji je u Strasbourg stigao 2010., ustanovljeno da su vještaci bili zaposleni u istoj zdravstvenoj ustanovi kao i liječnik čiji su postupci bili predmetom vještačenja nakon što je pacijentica umrla.

Kako se pak navodi u predmetima X. i Y. protiv Hrvatske i M. S. protiv Hrvatske, uropski sud posebno ističe činjenicu da su psihijatrijska vještačenja osoba provedena bez pregleda od strane vještaka-psihijatara. Konkretno, u predmetu X. i Y. protiv Hrvatske, nalaz i mišljenje bili su temeljeni samo na medicinskoj dokumentaciji iz spisa i telefonskom razgovoru s osobom koju se vještačilo. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter