Na prvom mjestu je transparentnost proračuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smanjenje plaća gradonačelnika i njegovih zamjenika na najviše 7.500 kuna, hitna reorganizacija poslovanja Istarskog vodovoda s ciljem smanjenja cijene vode, te nastavak borbe protiv kriminala, nepotizma i otkrivanja malverzacija neke su od glavnih smjernica u programu "Plan za Poreč", koji je danas medijima predstavio kandidat HDZ-a za gradonačelnika Dražen Prgić. Uz njega su, kao kandidatkinje za zamjenice bile Renata Klezinger-Štefanko i Tereza Šegala Pažin.

Besplatni vrtić

- Gradonačelnička plaća mora biti usklađena s onima u realnom sektoru, a sadašnja plaća gradonačelnika iznosi više od 16 tisuća kuna. Samo ured gradonačelnika troši godišnje milijun kuna, a gotovo 300 tisuća kuna bruto godišnje ide za plaću dogradonačelnika. Upravo je on bio zamjenik predsjednika Nadzornog odbora u Istarskom vodovodu prije četiri godine kada je Državna revizija ustanovila da je ta tvrtka prodavala skuplju vodu Porečanima nego Slovencima, čime su građani oštećeni. Stoga pozivam Peršurića da se očituje o malverzacijama u Vodovodu u kojem je Grad Poreč većinski vlasnik, pozvao je Prgić i najavljuje da će HDZ nakon preispitivanja poslovanja Vodovoda tražiti pojeftinjenje cijene vode.

- Peršurić, koji se samo naslikava po raznim događanjima i medijima, trebao bi građanima objasniti svoju ulogu u ovoj aferi. Slogan IDS-a „Gradimo dalje“ trebao bi biti „Kradimo dalje“, jer im očito nije bilo dovoljno u zadnjih 24 godine koliko su na vlasti, ustvrdio je Prgić.

Naveo je da će u idućem mandatu, ako osvoje vlast, osigurati besplatni vrtić za svu djecu.

- U cilju brige za našu djecu i njihov zdravi razvoj i ljepše djetinjstvo roditeljima ćemo osigurati vaučere kojima će se njihovi mališani moći besplatno baviti sportom ili nekom drugom kreativnom aktivnošću. Vaučeri će biti u mjesečnom iznosu do 200 kuna. Glavna točka našeg programa jest 100 posto transparentan proračun, što znači da će svatko u bilo koje doba moći vidjeti kako je, tko i kada potrošio svaku kunu. Implementacijom ove metode odmah će biti vidljiv višak u proračunu, tvrdi Prgić.

Vizija sedam lista

Podsjetio je da su četvorica visokopozicioniranih IDS-ovaca i poduzetnika u zadnje tri godine iz proračuna izvukli deset milijuna kuna, a takvih ima još, pa je ova inicijativa o transparentnosti itekako potrebna. HDZ je za ovu inicijativu poslao na potpis ostalim političkim opcijama, ali nitko nije želio potpisati osim nezavisnog vijećnika Steve Žufića.

- Vizija ostalih sedam lista koje se natječu na izborima, ma koliko oni govorili o promjenama, jest ne poduzeti ništa i nastaviti tamo gdje je IDS stao, a to su netransparentnost, korupcija, klijentelizam i nepotizam. Najavljujem stoga reviziju cjelokupnog poslovanja Grada, jer imam indicije da su se knjige namjerno krivo vodile. Podsjećam da je revizija za vođenje financija dala uvjetno mišljenje, veli Prgić.

Pozvao je sugrađane da izađu na izbore i biraju promjene, jer ovi lokalni izbori su, po njemu, referendum protiv korupcije, rasprodaje Istre i nepotizma IDS-a. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter