Na prvom čitanju predložen proračun od gotovo 102,1 milijuna kuna


Na, u ponedjeljak održanoj šestoj po redu, sjednici Gradskog Vijeća, Neel Rocco, vijećnica iz redova SDP, na aktualnom je satu, pitala gradonačelnika Valtera Glavičića i stručne službe, zašto se u starogradskoj jezgri izgradila trafostanica bez građevinske dozvole, te da li se i nova tvornica Euro New Pack, u poduzetničkoj zoni u Vinežu, gradi također bez dozvole, jer kako je rekla, tvornica niče, a na prošlom je vijeću rečeno kako treba proći dva tjedna od pravomoćnosti dozvole, no ipak se gradi. „Da me netko ne bi krivo shvatio, nemam ništa protiv gradnje i napretka, no, zanima me da li se možda državnim i velikim tvrtkama pogoduje, te oni ponekad mogu graditi i bez potrebnih dozvola, samo uz suglasnost grada“ rekla je Rocco. Glavičić je odgovorio, da se trafostanica   izgradila, bez da je bila izdana građevinska dozvola, koja će biti gotova za nekoliko dana, ali iz razloga što se postupak odužio zbog konzervatora, jer se ona gradila u zaštićenoj jezgri. „Nije se to dozvolilo da bi se ikome pogodovalo, nego za dobrobit stanara i vas (Rocco je stanovnik starog grada op.a), jer jako dobro znate da ste bili zakinuti kvalitetnom opskrbom električne energije, i mnogi od stanara su s pravom na taj nedostatak imali velike pritužbe. Trafostanica je gotova i u funkciji, a i sve dozvole su za koji dan pravovaljane“ odgovorio je labinski gradonačelnik. Što se tiče tvornice Euro New Pack, koja se gradi u Vinežu kraj Labina, pročelnica za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Anamarija Lukšić, odgovorila je kako se tvornica počela graditi uz pravovremenu građevinsku dozvolu, koja postaje pravomoćna nakon 15 dana, „niste stranka u postupku, pa vam ne možemo dati kopije dozvole, ali slobodno dođite u Grad, dati ćemo vam građevinsku dozvolu na uvid. Osim toga rok od dva tjedna nije potreban, ako niti jedna stranka u postupku nema žalbi na izdanu dozvolu, a to se u ovom slučaju dogodilo, te se tvornica gradi uz pravovaljanu građevinsku dozvolu“ rekla je Lukšić.

Tanju Pejić, vijećnicu s liste Nezavisni zajedno, zanimalo je kada gradonačelnik planira prezentirati javnosti podatke o studiji odvodnje, na što je Glavičić odgovorio kako ovaj tjedan ima završne razgovore u Zagrebu u vezi studije, nakon čega će podaci biti podastrti javnosti na službenoj web stranici grada.

Bilo je pitanja i o privremenom rješenju pretakanja goriva za nautičare u Rapcu, s obzirom da se prije nekoliko godina, tamo zatvorila benzinska crpka. Silvano Vlačić (Nezavisni zajedno) bio je mišljenja kako je to loše rješenje, kao i planovi da se benzinska crpka u studiji o izgradnji lukobrana namjerava graditi u tom mjestu, te predložio da se to učini, po njemu na puno boljoj poziciji, a to je Plominski zaljev. „Da li je moguće da započnete pregovore s općinom Kršan, na čijem se području Plominski zaljev nalazi, ili crpka mora biti baš u Rapcu“ pitao je Vlačić. Gradonačelnik Glavičić, odgovorio mu je kako je pretakanje goriva, trenutno rješenje, te da benzinska crpka ne mora nužno biti izgrađena baš u Rapcu, te pozdravio prijedlog o lokaciji u Plominskom zaljevu.

Nakon aktualnog sata, su većinom glasova izglasane izmjene, izrade i dopune Prostornog plana uređenja Grada Labina, kao i odluke o izradi, dopuni i izmjeni plana uređenje Poslovne zone Vinež. Jednoglasno su prihvaćene točke o izmjenama odluke o komunalnim djelatnostima, lokalnim porezima, koji ostaju isti, ali mijenjaju naziv iz naknada, u porez. Prihvaćena je i izglasana, inicijativa vijećnika Danijela Mohorovića (SDP), o pristupanju Grada Labina Europskoj povelji o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini.

Zatim su slijedila duga razmatranja i prijedlozi proračuna po stavkama, za 2018., da bi se stiglo i do prvog čitanja prijedloga proračuna, koji bi za iduću godinu iznosio 102,1 milijun kuna. Za izdvojiti kako se proračun Grada Labina planira zajedno s građanima i to po Mjesnim odborima. Amandmani na proračun mogu se podnijeti zaključno do 11. prosinca, a zatim, krajem tekućeg mjeseca slijedi drugo čitanje i usvajanje. Sjednica vijeća trajala je skoro pet sati, pa se vijećnik Silvano Vlačić zapitao tko to nakon osam sati rada, može koncentrirano pratiti skoro pet sati trajanja vijeća. „Jako sam razočaran, jer vidim da se od prošlog saziva Vijeća ništa nije promijenilo. Satima slušam promidžbene poruke i lijepe želje, i to me čini žalosnim. No, vidjet ćemo kako će i što biti s amandmanima“ rekao je Vlačić. Drugi „oporbenjak“ Danijel Mohorović, (SDP) bio je mišljenja kako je pohvalno što je prezentacija i razmatranje po točkama bilo transparentno i detaljno predloženo. Predsjednica Vijeća, Eni Modrušan, odgovorila je, da su kod prvog čitanja proračuna točke povezane a zakon nalaže da se one tako prezentiraju i razmatraju, te stoga sjednice vijeća traju duže od uobičajenog. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter