Na provjeri imovinska kartica ministrice Pusić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa provjerit će je li ministrica vanjskih poslova i europskih poslova Vesna Pusić u svojoj imovinskoj kartici propustila navesti svu imovinu supruga, kao što se tvrdi u člancima nedavno objavljenim na nekim internetskim portalima i u dopisima koje je povjerenstvo zaprimilo.

Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković potvrdila je za Hinu da su primili više zamolbi da se očituju o napisima da je ministričin suprug Jurgis Oniunas suvlasnik zagrebačkog društva "Ascendant", koje je 100-postotni vlasnik istoimenih tvrtaka u Srbiji, BiH i Sloveniji, te da je ministrica u kartici navela samo 25 posto njegova udjela u zagrebačkoj tvrtki, ali nije spomenula podružnice u inozemstvu.

Povjerenstvo će, rekla je, postupiti po zakonu i provjeriti podatke iz podnesenog izvješća dužnosnika o imovinskom stanju.

U pisanoj izjavi ministrice Pusić, koju je Hina dobila od glasnogovornice Ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijele Barišić, stoji da su prijavom udjela u poslovnom subjektu obuhvaćene i sve podružnice i uredi koje taj poslovni subjekt ima u Hrvatskoj i u inozemstvu. "Naime, podružnica (ili ured) nije pravna osoba, tj. zaseban poslovni subjekt koji bi se trebao navesti u prijavi i njezinim poslovanjem ne nastaju prava i obveze za nju samu, već ta prava i obveze stječe osnivač podružnice (ili ureda). Navođenjem udjela u vlasništvu u poslovnom subjektu, tj. tvrtki osnivaču, automatski su zato obuhvaćene i informacije o njegovim podružnicama (ili uredima). U ovom slučaju, u imovinskoj kartici je naveden poslovni udio bračnog druga u tvrtki 'Ascendant' d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, a sve u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa (i pripadajućeg obrasca - imovinske kartice)", stoji u ministričinoj izjavi.

Dodaje se da su na internetskoj stranici tvrtke "Ascendant" navedeni i njezini uredi u regiji, a njihov vlasnik nije fizička osoba, nego poslovni subjekt - tvrtka "Ascendant" sa sjedištem u Zagrebu.

Predsjednica povjerenstva objasnila je da je postupak provjere imovinske kartice zatvoren za javnost, ali konačne rezultate provjere povjerenstvo je dužno javno objaviti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter