Na prosvjedima protiv Putina uhiceni oporbeni celnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija i pristaše oporbe sukobili su se u nedjelju u Moskvi na skupu protiv nedavno izabranog predsjednika Vladimira Putina, dan uoci njegova povratka na predsjednicku dužnost, a nekoliko oporbenih celnika je uhiceno, po snimkama ruske televizije.

Koordinator pokreta Lijevog fronta, Sergej Udaljcov, uhicen je dok je na pozornici govorio prosvjednicima okupljenim na trgu Bolotnaja, u središtu Moskve. Na televizijskim snimkama moglo se vidjeti i uhicenje bivšeg potpredsjednika vlade i oporbenog celnika Borisa Njemcova.



Kako javljaju ruske novinske agencije, oporbenjaka i blogera Alekseja Navaljnog zadesila je ista sudbina, kao i još desetke prosvjednika. Novinar France Pressea vidio je na licu mjesta kako policajci s kacigama udaraju prosvjednike palicama da bi rastjerali skup.

Udaljcov je s pozornice izvikivao: "Necemo otici odavde", nakon cega se desetak policajaca popelo na pozornicu i privelo ga. Mnoštvo je tada uglas uzvratilo: "Mi smo vlast".



Oporbena koalicija pozvala je pristaše da se u nedjelju okupe na maršu milijuna u znak prosvjeda protiv Putinova povratka u Kremlj, pod geslom "Prestani lagati i krasti", kojim smjeraju na bivšeg premijera.

Na skupu se, po procjeni oporbe, okupilo više desetaka tisuca ljudi, a 8.000 po procjeni policije.


Podijeli: Facebook Twiter