Na prosvjed s Komunističkim manifestom i - krunicom

Prvomajski prosvjed poslat će političke poruke Kukuriku koaliciji (T. KRIŠTO/CROPIX)
Prvomajski prosvjed poslat će političke poruke Kukuriku koaliciji (T. KRIŠTO/CROPIX)

"Mijenjajte smjer", geslo je pod kojim pet sindikalnih centrala poziva članstvo i građane da im se pridruže u ovogodišnjem prvosvibanjskom prosvjedu. Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Udruga radničkih sindikata (URSH) upozoravaju da je u zemlji gotovo 400 tisuća nezaposlenih, da 85 tisuća radnika radi bez plaće te da je iseljavanje mladih u porastu, a država ne poduzima ništa.

- Zbog promašene politike pada proizvodnja, nestaje industrija i gase se radna mjesta. Bogati postaju sve bogatiji, siromašnih je sve više. Sve je više blokiranih računa građana, a politika vodi u produbljivanje ovoga jaza, među ostalim piše u sindikalnom prvosvibanjskom proglasu.

Pet sindikalnih centrala u startu je računalo da će prosvjedovati od 10 do 15 tisuća njihovih članova, ali i građana koji će im se pridružiti. No, nakon što su sindikate podržali Crkva, branitelji, ali i dio političkih stranaka, moguće je da u srijedu na Trgu bana Jelačića bude i više prosvjednika.

Politizacije prosvjeda sindikati se ne boje. Kako su isticali proteklih dana, na prosvjed može doći tko hoće, no za govornicu mogu samo sindikalisti. Prosvjed započinje u 12 sati, a prosvjednici će se okupljati na Trgu Franje Tuđmana odakle kolona u 11 sati kreće Ilicom do Jelačić placa.

A da administracija nije uvijek preozbiljna i kruta, pokazao je službenički sindikat objavom "sindikalnog bontona za prvosvibanjske prosvjede", odnosno kratkih pravila lijepog ponašanja "da bi prosvjedi prošli na opće zadovoljstvo svih, uz izuzetak onih na vlasti, koji bi ipak trebali doživjeti blagu neugodu".

U malom ruksaku tako valja nositi bočicu s vodom, sendvič ili žele bombone (tvrdi bomboni potencijalno su opasni). "Krunica, molitvenik, Komunistički manifest, Plan 21, prvi svezak Bespuća povijesne zbiljnosti, biografija Brune Bušića ili Tonya Blaira također su opcija, ako ti pomažu u postizanju duhovne ravnoteže", veli službenički sindikat.

Prosvjednike upozorava i da izbjegavaju pjesme ideološkog sadržaja, a pjesma koja uvijek pali je "Za dobra stara vremena" Novih fosila. Onaj tko ponese "parolu protiv vlasti" treba je uskladiti s hrvatskim jezičnim standardom.

"Puši u zviždaljku, a ne u neoprane prste", ističe se u kratkom bontonu. Posebna je uputa upućena djelatnicama Ministarstva kulture bude li ih na prosvjedu i glas: "Ne izlaži svoje grudi prvosvibanjskim zrakama sunca ma koliko se sputano osjećala". (Gabrijela GALIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter