Na prosvjed odlazi oko 140 nastavnika iz Istre

Prosvjedu su se odazvale sve škole, Linea Brkljača (Arhiva)
Prosvjedu su se odazvale sve škole, Linea Brkljača (Arhiva)

Na prosvjedu koji povodom Svjetskog dana učitelja organizira vertikala sindikata obrazovanja 11. listopada u Zagrebu, sudjelovat će i oko 140 nastavnika osnovnih i srednjih škola iz Istre.

Očekuje se da će se okupiti ukupno pet tisuća profesora iz cijele Hrvatske koji će prosvjedovati protiv otkazivanja temeljnog kolektivnog ugovora, smanjenja plaća i ostalih radničkih prava. Prema dogovoru iz svake sindikalne podružnice sudjelovat će minimalno po tri predstavnika.

- Prosvjedu su se odazvale sve škole, s više ili manje predstavnika, kazala je Linea Brkljača (na slici), županijska sindikalna povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Osim ovog sindikata u organizaciji prosvjeda sudjeluje Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Sindikati pozivaju članove da se odazovu, jer su najvažniji kolektivni ugovori koji ih štite dobiveni upravo nakon štrajka i prosvjeda 2006. i 2009. godine. Prosvjed će početi na Trgu Francuske Republike u 10.15 sati, slijedi povorka do Trga bana Jelačića, a manji broj prosvjednika ograničen zakonskim limitom, njih oko 1.500, otići će na Trg Svetog Marka. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter