Na proljeće hitna obnova zgrade psihijatrije

Čitavo jedno krilo psihijatrije iseljeno je zbog prokislog krova (N. LAZAREVIĆ)
Čitavo jedno krilo psihijatrije iseljeno je zbog prokislog krova (N. LAZAREVIĆ)

Prema zgotovljenom troškovniku, kompletna adaptacija silno oronule zgrade psihijatrije u krugu stare pulske bolnice koštala bi oko pet milijuna kuna. Konačni cilj je, pojašnjava sanacijska upraviteljica Opće bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić, u potpuno obnovljenu zgradu preseliti i poliklinike psihijatrije i dermatologije iz susjedne zgrade, koja bi onda potpuno prešla u ruke Sveučilišta Jurja Dobrile. Nakon izgradnje nove pulske bolnice, za otprilike oko tri godine, Sveučilištu bi pripala i ta obnovljena zgrada psihijatrije. Sada je tamo, zbog prokislog krova nad čitavim jednim krilom impozantnog austrougarskog zdanja, puno prostorija neupotrebljivo, poplavljuju i psihijatrijski odjeli, ne radi lift…

Računaju na Županiju i donatore

- Pet milijuna kuna obuhvaća totalnu obnovu, od krova do temelja, ali s obzirom da nismo znali koliko novca možemo pribaviti, napravili smo i troškovnike za pojedine skupine radova, pa koliko novca pribavimo, toliko ćemo ići u obnovu. Prvo moramo sanirati krov, to je prioritet koji ne može čekati. Na drugom je mjestu lift, koji je izvan funkcije već nekoliko godina, a zgrada je to na dva kata i velik je problem prijevoz pacijenata i dostava hrane i medicinskog materijala. Treći prioritetni zahvat je ličenje prostorija. U ostalo ćemo ići prema financijskim mogućnostima, kaže dr. Hrstić.

Prioriteti - obnova krova, novi lift i kompletno unutrašnje ličenje - procijenjeni su na najmanje 1,2 milijuna kuna. U bolnici računaju na potporu Županije i donacije. Pulsko Sveučilište, budući vlasnik zgrade, zasad neće sudjelovati, jer im je smanjen ovogodišnji proračun za ulaganja u obnovu.

- Županija je obećala pomoć, potpuno su svjesni da se ta tri prioriteta ne mogu odgađati, da smo pred zidom. Ako se u ovoj godini to napravi, izdržat ćemo tri godine dok se ne izgradi nova bolnica, a potpuno funkcionalna zgrada tada će pripasti Sveučilištu. Sljedeći korak je prikupljanje novca, čim prva značajnija sredstva sjednu na račun, počet ćemo obnovu. Nadam se da bi to moglo biti najkasnije do svibnja, već postoje konkretni planovi mogućeg financiranja, ali o tom potom, kaže dr. Hrstić.

Na dijalizi uvedena i večernja smjena

Što se tiče odjela za dijalizu, koji je nakon psihijatrije u najlošijem stanju, Bolnica je dobila pismo namjere općina Barban i Svetvinčenat da će osigurati građevinske usluge i potreban materijal za adaptaciju zgrade. Bolnica je zatražila, a prošlog petka i dobila suglasnost Ministarstva zdravlja za prihvat te donacije. Obnovit će se stolarija, podovi, oličiti zidovi. Zahvati su to vrijedni između 60 i 100 tisuća kuna, prava cijena će se znati tek po obavljenom poslu.

Dijaliza je dobro opremljena, ima suvremene medicinske aparate, ali je problem bio potpuno neuvjetan prostor. Radovi bi trebali početi već idućeg tjedna i potrajali bi oko mjesec dana. Kako će se to odraziti na pacijente? Naime, na programu kronične hemodijalize je između 90 i 100 bolesnika mjesečno.

- Već smo dobili suglasnost pacijenata kojima je također stalo da se taj prostor uredi. Oni neće ništa osjetiti, radit će se soba po soba, a usluge će se pružati redovno kao i do sada, samo što ćemo uvesti još jednu, večernju smjenu. Dakle, na dijalizu će se dolaziti tijekom cijelog dana, pacijenti su već o tome obaviješteni, kaže upraviteljica bolnice dr. Hrstić.

Dodaje da je jedno krilo zaraznog odjela, također u zapuštenoj zgradi, ustupljeno Zagrebgradnji koja upravo gradi novu pulsku bolnicu. Voditelji gradilišta uselili su u nekoliko soba u kojima je prokišnjavalo i zato nisu ni korištene, a zauzvrat su ih oličili te sredili jednu kupaonicu. (Duška PALIBRK, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter