Na programu "Veruda - film o Bojanu" i "Endrigo 47"

"Veruda - film o Bojanu", 24-godišnji Puljanin četiri i pol godine proveo je u zatvorima, gdje je dobio inspiraciju za pjesmu
"Veruda - film o Bojanu", 24-godišnji Puljanin četiri i pol godine proveo je u zatvorima, gdje je dobio inspiraciju za pjesmu

Deveti festival dokumentarnog rock filma DORF 2015 održat će se od 12. do 15. ožujka u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku, a posjetitelje čekaju projekcije 30 glazbenih dokumentaraca iz 12 zemalja raspoređenih u tri programa - regionalnom, međunarodnom te u "tajnoj povijesti rocka", uz popratne izložbe plakata, koncerte, promocije knjiga.

Europske premijere

Festival će 12. ožujka u Gradskom kazalištu Vinkovci otvoriti ekskluzivna europska premijera filma američkog autora Marka Shumana "Morphine - Putovanje snova", o istoimenom kultnom alternativnom američkom bandu. Autor filma bit će gost festivala.

U međunarodnom programu od deset filmova izdvajaju se hrvatske premijere američkog filma "Naš vinil ima težinu" autora Jeffa Broadwaya o kultnoj Stones Throw Records, hip hop etiketi koja je objavila neke od najvažnijih hip hop albuma (Madlib, Questlove, Talib Kweli...), te britanskog filma autora Freda Burnsa "Zapravo, Johnny Moped", o legendarnom punk rockeru, jedan od najboljih suvremenih dokumentarnih filmova o britanskom punk rocku.

Raritetna filmska poslastica je i iransko-britanski dokumentarac "Ujak Essy", vinjeta o ljubavi prema glazbi i vinilnim pločama. Film je to o starijem zaljubljeniku u rock and roll u Iranu koji je odgojio mnoge generacije teheranskih glazbenika svojom impresivnom kolekcijom ploča.

O bubnjaru Ipi Ivandiću

U regionalnom programu bit će prikazano 14 filmova, od kojih se izdvaja film trojice autora Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala "Izgubljeno dugme" o Goranu Ipi Ivandiću, legendarnom bubnjaru Bijelog Dugmeta, s dosad neobjavljenim snimkama i  fotografijama.

U regionalnoj selekciji bit će prikazan i novi film redatelja Igora Bezinovića "Veruda - film o Bojanu". Ovaj 33-minutni dokumentarac u produkciji HRT-a prati priču 24-godišnjeg Puljanina Bojana, koji je četiri i pol godine svog života proveo zatvorima u Turopolju, Sisku, Glini, Remetincu, Puli, Zagrebu i Rijeci. Dvadeset godina svog života proveo je u pulskom kvartu Veruda. Tijekom snimanja ovog filma prvi put u životu je snimio pjesmu. Inspiraciju za pjesmu Bojan je dobio u zatvoru…

Društveni konflikti i zauzimanje za obespravljene socijalne grupacije u središtu su društvenog angažmana redatelja Igora Bezinovića (1983), najpoznatijeg po dokumentarcu "Blokada" o studentskoj blokadi zagrebačkog Filozofskog fakulteta u travnju i svibnju 2009. godine.

U programu "Tajna povijest rocka" prikazat će se pet filmova, među njima i dokumentarac pulsko-zagrebačke redateljice Ines Pletikos "Endrigo 47", snimljen prije dvije godine u produkciji HRT-a, o rođenom Puljaninu i velikom kantautoru Sergiu Endrigu. Tu je i dokumentarac Sally Irvine o američkom indie rock triju Scarce, kratki film Velimira Rodića "Kult Mance" o kantautoru i slikaru Milanu Manojloviću Manceu te američki 95-minutni film Gregga Gibbsa "Blaga Long Gone Johna" o ekscentričnom vlasniku kultne etikete Simpathy For The Record Industry, čovjeku zaslužnom za pojavu White Stripesa. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter