Na programu šest tematskih koncerata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podiumfestival Brijuni/Fažana kao šesta umrežena glazbeno-scenska manifestacija lanca Podiumfestival, treću će se godinu zaredom odvijati na otoku Veliki Brijun i u Fažani od 23. do 30. srpnja zahvaljujući suradnji s Nacionalnim parkom Brijuni i Općinom Fažana. U tom razdoblju predviđeno je šest koncerta na kojima će sudjelovati umjetnici iz raznih zemalja.

Koncepcijska posebnost

- Manifestacija u trajanju od sedam dana svojim posjetiteljima nudi vrhunski doživljaj klasične glazbe u posebnom ambijentu NP Brijuni te Fažane. Svojom aktivnošću umjetnici promoviraju festival i povezuju kopno s otokom, kako bi posjetitelje, osim umjetnošću, oplemenili i doživljajem Brijuna i njegove bogate povijesti. Različitim glazbenim trenucima sedam je dana ispunjeno glazbom, a na samom festivalu prisutni su i umjetnici iz drugih područja: slikarstva, fotografije, filma i dizajna. Naglasak je u konačnici na samoj glazbi koja se predstavlja kroz šest tematskih koncerata: Opening Concert, Adria Express, Sounds of Nature, Meditacija i more, Iz vremena starog Austrijanca i In(ter)dependence. Svaki koncert priča svoju priču. Koncepcijska posebnost je naslov "Iz vremena starog Austrijanca" što je ujedno i ime knjige koja opisuje povijest Brijuna iz vremena Paula Kupelwiesera, bogatog austrijskog industrijalca koji je otok Brijun podigao iz močvare. U tom su vremenu otok posjećivali brojni intelektualci, umjetnici te aristokracija, među kojima su bili skladatelji Oskar Nedbal i Richard Strauss, čije ćemo skladbe ponovo oživiti na spomenutom koncertu te pokušati dočarati kako su oni provodili vrijeme na Brijunima, kazala je Petra Horvat, predsjednica Umjetničke organizacije Podium.

Dvadeset međunarodnih umjetnika

Među gostima su i eminentni prof. Johannes Kretz i njegova supruga akademska slikarica Mahdieh Bayat iz Irana/Austrije. Prof. Kretz profesor je kompozicije te voditelj instituta za kompoziciju i elektroniku na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. Festivalu će pridonijeti svojom novom skladbom pisanom za kvartet saksofona i elektroniku. Slijedeći posljednje trendove u svijetu, na programe je uvrštena i elektroakustička glazba u čijem je stvaranju prof. Kretz jedan od najvećih majstora današnjice.

Na koncertima će se na Podiumu predstaviti dvadeset umjetnika iz raznih europskih zemalja: Austrije, Bjelorusije, Belgije, Slovenije, Srbije, Poljske, Nizozemske te Hrvatske. Svaki od koncerata može primiti oko sedamdeset ljudi u publiku. (V. BEGIĆ)

Program

• Otvorenje - utorak, 25. srpnja u 21 sat (Župni trg, Fažana)

ADRIA EXPRESS - četvrtak, 27. srpnja u 21 sat (Župna crkva sv. Kuzme i Damjana, Fažana)

SOUNDS OF NATURE - petak, 28. srpnja u 19 sati (Kochova staza mira, Veliki Brijun)

MEDITACIJA I MORE - petak, 28. srpnja u 21 sat

(crkva sv. Germana, Veliki Brijun)

IZ VREMENA STAROG AUSTRIJANCA - subota, 29. srpnja u 20.30 sati (crkva sv. Germana, Veliki Brijun)

IN(ter)DEPENDECE - nedjelja, 30. srpnja u 20.30 sati

(Školjka, Atrij arheološkog muzeja, Veliki Brijun)


Podijeli: Facebook Twiter