Na programu čak šest koncerata

Pročelje Komunalne palače - nekad… (M. RIMANIĆ)
Pročelje Komunalne palače - nekad… (M. RIMANIĆ)

Ovogodišnje izdanje glazbenih radionica Arena International počinje danas, a programi će se održavati na nekoliko pulskih lokacija sve do 9. kolovoza u Puli, uz sredstva iz Talijanske unije i tršćanskog Narodnog sveučilišta.

U tom razdoblju održavat će se radionice za soliste, komornu glazbu, zborove, orkestar i kompoziciju, uz individualno i skupno muziciranje samih polaznika te muziciranje učenika zajedno s profesorima. Klavir će podučavati Leonardo Angelini i Tatiana Šverko, orgulje Eugen Sagmeister, violinu, komornu glazbu i orkestar Delio Malpera, Natalija Čabrunić 
Pfeifer te Nicola Mansutti, a violončelo Dubravka Jančić. Gitaru i komornu glazbu podučavat će Žarko Ignjatović te Fabio Spruzzola, a flautu Romano Pucci. Obou će podučavati Pietro Milella, klarinet Ivano Brambilla, a operno izvođenje Alessandro Svab. Zborsko i solo pjevanje odradit će Sabine Rossert-Koye, Maria Grazia Biancolin i Orietta Šverko, elektronskom glazbom za instrumentaliste i skladatelje bavit će se Edoardo Milani, kompozicijom Laura Mjeda Čuperjani, a korepetitori su Leonardo Angelini i Tatiana Šverko.

Ove će godine u fokusu interesa biti Nello Milotti i njegovo stvaralaštvo, ali i Antonio Smareglia, čijim se stvaralaštvo docenti ovih glazbenih radionica bave od početaka održavanja Arene International.

Prvi koncert na rasporedu je večeras u 20.30 u pulskoj katedrali, a nastupit će Ensemble classica trio u sastavu Romano Pucci, flauta; Ivano Brambilla, klarinet/mandolina i Fabio Spruzzola, gitara. Dva dana kasnije, 4. kolovoza, u crkvi sv. Franje održat će se 
svečani koncert za Milottijeve dane u povodu 90. obljetnice rođenja ovoga skladatelja. Nastupit će solisti, komorni ansambli profesora, orkestar i zbor Arena International pod ravnanjem Tatiane i Oriette Šverko u suradnji s mjesnim odborima Stari Grad, Gregovica i Šijana.

U ponedjeljak, 7. kolovoza, koncert će se održati i na kupalištu Valkane, a nastupa orkestar Arene International. Na repertoaru su djela Lehara i Smareglie. Istoga dana 
navečer u Zajednici Talijana na rasporedu je gala koncert profesora tih radionica, a u utorak, 8. kolovoza, predstavljaju se polaznici glazbenih radionica. Završni koncert na programu je u srijedu, 9. kolovoza, u Domu branitelja. Svi večernji koncerti na programu su u 20.30 sati. (V. BEGIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter