Na probi u INK-u: Kako je Dunda spasila domovinu

Željku Vukmirici pripala je možda i najteža uloga
Željku Vukmirici pripala je možda i najteža uloga

Iako je to bio tek četvrti put da se ekipa predstave "Kako je Dunda spasila domovinu" okupila na daskama Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, ne računajući čitaće probe, koncem prošlog tjedna, svi su djelovali prilično uigrano, kao da je praizvedba za par dana a ne 5. listopada, kada će biti otvorena nova kazališna sezona, jedino nisu bili obučeni u kostime.

Redateljica Snježana Banović taj put nije imala puno intervencija, a probi je prisustvovao i autor teksta Slobodan Šnajder. - Danas smo prvi put prošli sve, od početka do kraja bez zaustavljanja, jer je došao pisac, kaže nam Lana Gojak koja tumači naslovnu ulogu, ali ne misli da će biti glavna uloga, možda čak bude "gladna" uloga, govori nam smijući se.

Osmijeh se za vrijeme probe nekoliko puta oteo i Šnajderu, što nam je objasnio time da "onaj koji se smije vlastitim vicevima obično ih ne zna ispričati". "Kako je Dunda spasila domovinu" događa se 1871., za vrijeme Francusko-pruskog rata u Rouenu u Francuskoj koji trebaju okupirati Prusi, no naravno da će se gledatelji predstave moći zabavljati i nekim aluzijama na sadašnje vrijeme i prostor. Primjerice kada netko kaže "još Francuska ni propala", što nam se učinilo kao aluzija na "još Hrvatska ni propala". "Mogla bi biti i na Poljsku, u osnovi je to Poljska.

Tu je učinjena jedna pozajmica od Guyja de Maupassanta što se tiče zapleta koji je jako radikaliziran prema radikalizmu našeg vremena. Ovo je samo naoko Francusko-pruski rat iz 1871. Jasno je koje je to poraće i tko su dobitnici, korisnici rata. Ovaj komad traži dosjetljivog gledatelja, dosjetljivu redateljicu i spretne glumce", kaže Šnajder.

- Grupa koja bježi od katastrofa u neki bolji svijet koji ne može pronaći zapravo u sebi pronalazi neku snagu, ali i neprijatelja i uvijek je ta agitacija na neprijatelja ono što ih drži. To je naša, i ne samo naša stvarnost. Ono što se gotovo svakodnevno događa oko nas možemo pronaći u toj "Dundi", a ono iz "Dunde" možemo pronaći oko nas. Nezahvalno je raditi neke usporedbe, davati copy paste stvarnosti na način koji nije realizam. To nije realističan komad, Šnajder stvara neki svoj kontekst, priča Banović.

No, kako to da je praizvedba baš u Puli? "Mi smo ponudili, a oni su kupili", jednostavno odgovara redateljica. "Valjda zato što je Pula dovoljno daleko od Zagreba", dodaje pisac.

Glumačku ekipu predstave "Kako je Dunda spasila domovinu", koja u cijelosti nastaje u produkciji INK-a, čine Lana Gojak, Mirjana Sinožić, Helena Minić, Rade Radolović, Mladen Vasary, Željko Vukmirica, Asim Ugljen, Denis Brižić, Romina Vitasović i Gea Gojak. Redateljica je Snježana Banović, a autor teksta Slobodana Šnajdera. Autor glazbe je Mate Matišić, scenografkinja Dinka Jeričević, oblikovatelj svjetla Dario Družeta, kostimografkinja Đenisa Pecotić, a koreografkinja Andrea Gotovina. (Mladen RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter