Na prisilnom sidrenju 30-ak brodova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jaka bura koja je duž zapadne obale Istre na mahove puhala tako jako da je dostizala orkanske razmjere natjerala je mnoge teretne brodove na prisiljeno sidrenje. Zbog nemogucnosti manevra i ulaska u luke iskrcaja svoga tereta, na svega par milja od obale Dajle, Novigrada i Umaga ovog je vikenda sidro bacilo više od 30 brodova, doznajemo u pulskoj Luckoj kapetaniji.

Lucki kapetan Lucio Toffetti nam je rekao da su svi brodovi uredno zatražili dozvole sidrenja.

- Takva je procedura uobicajena kada je u pitanju tako loše vrijeme. Orkanska bura, koja je puhala i do 150 kilometara na sat, uistinu nije davala puno šanse kapetanima tih brodova da mirno i bezopasno uplove u luke iskrcaja. Uglavnom se radi o brodovima koji su plovili, odnosno još uvijek neki plove prema Kopru, Chioggi ili Trstu. Od cetvrtka do danas najviše ih je na sidru u zakloništu bilo 35. No ta brojka varira iz sata u sat buduci da se neki ipak uspijevaju probiti do luke u koji trebaju stici. Mani brodovi koji uglavnom plove prema sjeveru još uvijek cekaju jer im jak vjetar ne dozvoljava manevar, istice kapetan Toffetti.

Ovakav nacin pružanja pomoci brodovima u nevolji zbog vremena uobicajena je praksa u pomorskim zemljama kao što je Hrvatska. Pomorski zakonik koji je na snazi u RH uglavnom se ne razlikuje mnogo od drugih pomorskih zemalja.

Usto, GPS sustav kontrole kretanja plovila AIS tocno i precizno oznacava rutu plovidbe svakog pojedinog broda. Primjerice, u ponedjeljak u podne AIS karta je pokazala ukupno 16 usidrenih brodova od Rovinja do Savudrije, uglavnom teretnih. Medu njima je bio jedan putnicki, i to trajekt Eurocargo Napoli brodara Grimaldi lines koji je, ploveci prema Ravenni, svoja sidra bacio na tri nauticke milje od Dajle.

No zakon propisuje mogucnost sidrenja i bliže obali ukoliko se radi o manjem brodu. Tako je primjerice brod Marija nizozemske zastave koji je plovio za Trst bio usidren na svega jednu milju od obale Umaga.

Tanker Tigullio talijanske zastave plovio je iz Venecije prema talijanskoj luci Falconara te se zbog jake bure morao skloniti ispod Umaga. Sidro je bacio na 2,5 nautickih milja od obale Lovrecice.

Prošlog vikenda, na svega pola milje od obale Savudrije, lokalni su ribari uocili jedan teretni brod kako zbog bure baca sidro. Nedugo nakon toga kapetan toga broda je dignuo sidro i pokušao manevar isplovljenja, odnosno prelaska Piranskog zaljeva u kojem su orkanski udari bure dizali doslovce more i stvarali prašinu na površini vode. Brod se zatim morao vratiti na staro mjesto i cekati bolje vremenske uvjete. Jucer je otplovio za Trst i na srecu se ništa opasno nije dogodilo.

Pulski lucki kapetan Lucio Toffetti je izjavio da u ta cetiri dana vrlo jake bure nije evidentiran niti jedan slucaj kvara, nasukavanja ili nesrece na moru.

- Svi brodovi koji su zatražili odobrenje za sidrenje u zakloništu su se usidrili i nije bilo nikakvih problema. Prije polaska svakog usidrenog broda, kapetan se mora javiti putem stanice VHF na 16. kanalu i najaviti svoj odlazak. Svi su brodovi poštivali standardnu proceduru, zakljucio je kapetan Toffetti. (C. B. GALIC)


Podijeli: Facebook Twiter