Na prijavu krade cekali pet sati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Bilo je to u noci s cetvrtka na petak. Moje kceri i ja otišle smo spavati. Znam da sam pogriješila, no mi smo do sada ulazna vrata ostavljali otkljucana jer je suprug s posla dolazio oko tri sata. On se tada i vratio u stan, no tek smo ujutro, kad smo se probudili, shvatili da smo opljackani", ispricala nam je gospoda V. B. iz Štinjana ciju su kucu proteklog tjedna posjetili lopovi.

Rekla nam je da je njezin novcanik bio ispražnjen, zajedno s bankovnim karticama, a i novcanik u kojem je držala novac za školske knjige za djecu lopov je odnio sa sobom. Vec oko 5.10 sati pokušao je na bankomatu u selu podici novac, no u tome nije uspio.



- Zanimljivo je da se lopov po našoj kuci bez problema kretao dok smo mi spavali, cak je i moj mobitel iskljucio, a ispražnjeni je novcanik ponovno vratio u moju torbicu. Odmah nakon što sam shvatila da sam pokradena, nazvala sam banku da blokira kartice te policiju. Ocekivala sam da ce policajci doci kod nas, medutim ništa od toga. Receno nam je da osobno dodemo prijaviti kradu u policijsku postaju.

Tako smo cekali od 11.15 do 16 sati. S nama su bili i neki Britanci, koji su isto tako pokradeni u Štinjanu. Njima su dali da ispune neku prijavnicu na njemackom jeziku! Jadni, nisu ništa shvatili što piše pa sam im pomogla da to ispune dok sam cekala sa suprugom u policiji da nas netko sasluša. Više su nas puta ti Britanci pitali zašto se tu tako dugo ceka, rekla je gospoda V. B i dodala da nije znala što da im odgovori.

Cudi se da policija nije u njenom stanu obavila ocevid, no najviše je smeta kako se jedna policijska službenica, a po njezinim rijecima možda je rijec o inspektorici, ponašala prema njoj i njezinom suprugu.

- Primijetila sam da je bila ljuta cim je došla po nas na portu. Kad smo došli u kancelariju, bilo je još dvoje službenika unutra. Pitala sam zašto nema u Štinjanu više policije jer, osim što su zbog festivala zaredale krade, nerijetko nastaje i prometni kolaps.

Oni su tada svi skocili. Jedan inspektor poceo je vikati da tamo ima najmanje 20-ak policajaca u civilu. Ta službenica koja nas je primila pricala je stalno s ostalim kolegama o nekom novom sustavu rada i žalila se na njega te govorila da su oni svi zbog toga nervozni, ispricala nam je V. B.

Njezin suprug M. B. rekao nam je da prilikom cekanja za prijavu policiji bilo kakvog kaznenog djela nema kriterija prednosti, odnosno da je cekajuci ispred portirnice shvatio da nitko nema prednost.

- Ta neljubazna službenica nije mi ni potvrdu izdala za ukradene bankovne kartice. Rekla sam joj da sam žalosna jer da od njih ocekujem pomoc, a ona je tada pocela vikati da su mi tamo vrata. Nije se ni predstavila. Moj suprug je postavio pitanje, jer nešto što mu je receno nije razumio, a na to je dobio odgovor: "Upravo vam to govorim".

Pa to je za ne vjerovati. Policija je u službi gradana, treba ih štititi, a ne ponašati se prema njima kao da je to privatna tvrtka. Pa oni žive od moje i vaše place, odnosno poreza. Imala sam osjecaj da su se prema nama ponašali kao da smo mi kriminalci. Kakvo smo mi povjerenje u policiju sada stekli, recite vi meni, zapitala se gospoda V. B.

M. B. nam je rekao da nakon krade njegova supruga više ne spava mirno, odnosno da se stalno budi, i da su sada svi prozori i vrata u kuci dobro zakljucani. Rekao je da ocito u Štinjanu operira neki profesionalni kradljivac koji, osim što pljacka turiste, iskorištava gužvu pa krade i po stanovima Štinjanaca.


Nezadovoljne stranke mogu se žaliti policiji i putem maila

Ako stranka smatra da se prema njoj policijski službenik nije odnosio prema uvriježenim pravilima ponašanja, odnosno ako smatra da su joj povrijedena njezina prava, može to prijaviti policijskoj upravi u kojoj se to dogodilo.

Svaka policijska uprava ima i svoj odsjek za zakonitost postupanja ciji je zadatak kontroliranje rada policijskih službenika. Rijec je zapravo o unutarnjoj kontroli.

Slucaj se može prijaviti osobno ili putem maila, a policija nakon svake prijave saslušava obje strane. Ako se utvrde propusti policijskih službenika, pokrece se prijedlog za stegovni postupak.

Na prigovor je policija dužna odgovoriti u roku od 30 dana, odnosno u tom roku mora izvijestiti stranku što je u njezinom slucaju poduzeto. Gospoda V. B. iz Štinjana rekla nam je da ce o prijavi još razmisliti.


Podijeli: Facebook Twiter