Na pregovorima o Brexitu radi cijela britanska vlada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska premijerka Theresa May upregnula je  cijelu vladu u postizanje najboljeg dogovora o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, no tu proceduru neće pokrenuti prije kraja ove godine, rekla je njezina glasnogovornica u ponedjeljak.

"Premijerka pruža vodstvo kakvo bi očekivali u suočavanju s ovim ozbiljnim i vrlo kompleksnim zadatkom na kojem radi cijela vladina mašinerija", rekla je glasnogovornica, te je potvrdila nedavne medijske napise koji su prenijeli da će May odgoditi pokretanje Članka 50. Lisabonskog ugovora do iduće godine.

Primjena ovog članka otvara razdoblje dvogodišnjih pregovora, nakon čega država napušta Uniju.

Ako se članak primijeni početkom 2017. njezin stvaran izlazak iz EU-a bit će početkom 2019., pojasnio je u nedjelju AFP, a i Britanski Sunday Times piše kako bi on  mogao biti odgođen do kraja 2019. zbog poteškoća s kojima se susreće britanska administracija, te zbog izbora u Francuskoj i Njemačkoj.

Nakon referenduma održanog 23. lipnja na kojemu su se Britanci većinom izjasnili za izlazak Velike Britanije iz EU-a, premijerka May, koja je na toj funkciji naslijedila Davida Camerona, osnovala je ministarstvo zaduženo za nadzor pregovora o Brexitu, no njegov ministar David Davis dosad je uspio angažirati samo polovinu potrebnog osoblja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter