Na pragu pravoga proljeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvih nekoliko tjedana klimatološkog proljeca proteklo je u znaku suhog, prohladnog i vjetrovitog vremena. Posljednjih je dana bilo u znaku jakih južnih vjetrova i prvih obilnijih oborina od pocetka godine. Na podrucju Istre sada je palo gotovo stotinu litara kiše po metru cetvornom, što je i više nego dobrodošlo nakon dosta suhog i vjetrovitog vremena koje prevladava još od pocetka godine.

Predvidanja su i više nego povoljna. Vec se pocetkom vikenda ocekuje postupno razvedravanje, a na vrijeme ce u iducih desetak dana sve jace utjecati polje visokog tlaka zraka. Zapuhat ce umjerena bura, koja ce samo na Kvarneru biti pojacana, ali bez stvaranja vecih neugodnosti. Kako su i dani sve duži, suncanih ce sati biti sve više te ce i temperature biti sve više i ugodnije. Uz buru ce se i dalje zadržati prohladno, posebno se to odnosi na noci i jutra, u kojima se u narednom tjednu u unutrašnjosti Istre može ocekivati pojava mraza.

Najviše ce se dnevne temperature popeti iznad 15 stupnjeva, dok se temperature zraka iznad 20 stupnjeva mogu ocekivati tek pri kraju mjeseca. Za nekoliko dana stiže i kalendarsko proljece, to ce se dogoditi 21. ožujka, vec u ranim jutarnjim satima - na podrucju Istre uz umjerenu buru, vedro i stabilno vrijeme. Meteorološke prognoze pokazuju da bi se suho i stabilno vrijeme trebalo zadržati sve do kraja tjedna pa možda cak i do kraja mjeseca.

U poplavi loših vijesti od kojih se mnoge odnose na loše vremenske prilike mi trebamo biti i više nego zadovoljni. Zima, od koje svi najviše strahujemo, prošla je bez vecih iznenadenja. Uz pocetak proljeca svakako je potrebno spomenuti dva znacajna dana koja se obilježavaju na samom pocetku svakoga proljeca. Tako se 22. ožujka obilježava Svjetski dan voda - uz poruku koliko je važno raditi na ocuvanju kvalitete vode i svima omoguciti pristup cistoj vodi.

Dan nakon toga, 23. ožujka, vec se 60 godina obilježava Svjetski meteorološki dan. I uz taj se dan redovito daje odredena poruka koja se odnosi na vrijeme i klimu. Ove godine ta poruka glasi "Klima za vas" - cime se nastoji još jednom skrenuti pažnju na ocuvanje klime i time omoguciti ugodan život i ugodnu klimu za današnje i buduce generacije. Stoga ovom prilikom cestitke meteorolozima i svima koji prate vrijeme i rade na ocuvanju postojece klime!


Podijeli: Facebook Twiter