Na Požanama postavljen završni sloj asfalta

Nedostaje još horizontalna i vertikalna prometna signalizacija (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Nedostaje još horizontalna i vertikalna prometna signalizacija (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Pri kraju je rekonstrukcija državne ceste Buzet - granični prijelaz Požane uz samu državnu granicu sa Slovenijom. - Na gradilištu se izvode završni radovi uređenja bankina, bermi i jednog dijela stjenskog pokosa te je isto tako izveden završni sloj asfalta. Potrebno je izvesti horizontalnu i vertikalnu prometnu signalizaciju čiji se dovršetak očekuje tijekom predstojećeg vikenda, najavila je glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić.

Promet se tijekom jučerašnjeg dana odvijao uz privremenu regulaciju semaforima, no semafori su u večernjim satima trebali biti uklonjeni te će se do dovršetka radova promet odvijati dvosmjerno, uz povremenu ručnu regulaciju. U Hrvatskim cestama najavljuju da bi svi radovi trebali biti dovršeni do utorka, 21. lipnja kada bi se uklonila i privremena prometna regulacija te uspostavio normalni režim prometa. No za svaki slučaj, na zahtjev GP Krk dali su suglasnost kojom su odobrili produžetak roka za izvođenje radova na stabilizaciji trupa državne ceste do 30. lipnja s time da je izvođač dužan mjesto izvođenja radova osigurati potrebnom vertikalnom signalizacijom te noću, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, osvijetliti svjetiljkama s vlastitim izvorom svjetlosti narančaste boje. Hrvatske ceste su investitor rekonstrukcije državne ceste Buzet - Požane koju izvodi zajednica ponuditelja, GP Krk i Strabag iz Zagreba.

Dionica ceste između objekata graničnih prijelaza Požana i Sočerge, u podnožju strme litice, proširena je te su sanirana dva klizišta. Temeljna kolnička konstrukcija konzolno je izvedena na zapadnu stranu, izvan sadašnjeg ruba postojećeg kamenog potpornog zida.

Radovi su počeli 11. siječnja, a iako je bilo predviđeno da ta dionica bude zatvorena do 24. veljače, rok je produžen do 20. ožujka, a potom do 24. ožujka, uz obrazloženje da je rok probijen zbog vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta i jake kiše kada se pojedine faze radova ove zahtjevne građevine tehnološki nisu smjele izvoditi. Zbog rekonstrukcije državne ceste, granični prijelaz Požane/Sočerga bio je zatvoren puna 74 dana.

Po otvaranju ceste 24. ožujka uspostavljena je privremena regulacija s periodičkim naizmjeničnim propuštanjem prometa semaforima te se promet u zoni radova, na potezu od 150 metara dužine, odvijao otežano. Takav prometni režim zadržan je sve do sada.

Dovršetkom dionice uz samu državnu granicu zaokružit će se rekonstrukcija državne ceste Buzet - GP Požane od 6,9 kilometara dužine gdje je veći dio radova dovršen u srpnju prošle godine. Ova infrastrukturna investicija sveukupno je vrijedna oko 35 milijuna kuna, bez PDV-a. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter