Na potezu Pazin - Buzet luta čak pet medvjeda!

Uništene košnice kod sela Šajkovići u okolici Pazina
Uništene košnice kod sela Šajkovići u okolici Pazina

Kraj sela Šajkovići, na samo četiri kilometra zračne linije od Pazina, u srijedu je medvjed uništio dvije košnice poznatog istarskog pčelara Guida Gržetića, a jednu oštetio. Razbijene košnice primijetio je Ivan Mogorović iz Butonige koji nedaleko od mjesta događaja obrađuje vinograd. Tamo smo ga susreli i jučer.

- Sve je bilo rashitano pa san pretpostavio da je medvjed, kaže Mogorović koji ne pamti da su se prije u ovom kraju viđali medvjedi. Sada je uz vlastite košnice, zlu ne trebalo, postavio psa Rikija koji tu stražari. Na licu mjesta nalaze se razbacani dijelovi košnica, dok su na stiroporu ostali jasni otisci medvjeđih kandži.

Lovočuvar je tijekom jučerašnjeg dana napravio izvid i potvrdio sumnje da se radi o medvjedu. Vlasnik košnica Gržetić kaže da se pčelarenjem bavi 45 godine, ali dosad nikad nije čuo za probleme s medvjedima. Zabrinut je za sudbinu ostalih košnica koje mu se nalaze na području Čerišnjevice.

- Medvjed ima primarnu potrebu pojesti pčelinje leglo, njega on namiriše, a med mu kasnije dođe kao poslastica, kaže Gržetić koji strahuje da će se napadi medvjeda na košnice nastaviti.

Slučaj s košnicama samo je posljednji u nizu medvjeđih susreta koje pojedinci u posljednja dva tjedna dojavljuju Lovačkoj udruzi "Vepar" iz Pazina.

- Ne znamo više što da radimo, prema dojavama i opisima jedinki medvjeda koje zaprimamo u posljednje vrijeme možemo zaključiti da se na potezu od Pazina prema jezeru Butonigi i oko njega nalazi najmanje pet medvjeda: dva mlada, medvjedica i dva odrasla mužjaka različite boje krzna, kaže tajnik pazinske lovačke udruge Alen Ritoša. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter