Na poreckim ulicama oživljena pljacka iz 1699.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Joj, sada smo i mi postali sudionici u kradi", rekla je sinoc jedna od gledateljica u publici na poreckom lungomareu gdje se odvijala dramaticna potjera za Domenicom Furlanom, kradljivcem koji je krajem 17. stoljeca uništio svetohranište Eufrazijeve bazilike i ukrao zlato i srebro kojim je ono bilo ukrašeno.

Ubrzo nakon toga uhvatili su ga stražari, a ono što je uslijedilo bila je "Iustitia", uzbudljiva predstava ulicama starogradske jezgre koja je više od stotinu uzvanika i slucajnih prolaznika držala u neizvjesnosti do samoga kraja.

Od uhicenja na lungomareu nastavilo se do sjeverne kule, pa duž Decumanusa do palace Sincic, gdje je Furlan (glumi ga Glen Stelko) pred gradskim podestatom Alessandra Barbara (Azeglio Picco) osuden na smrt strijeljanjem i kasnije spaljivanjem njegova ubijenog tijela.



Iz agonije u zatvorskoj celiji, za koju je kulise pružio lapidarij muzeja, radnja se prebacila na ulice starogradske jezgre i pomiješala s tamošnjom vrevom turista i prolaznika koji su zajedno s glumcima i publikom pratili kola s osudenikom sve do mjesta smaknuca kraj vile Polesini.

Inscenacijom ovog nemilog dogadaja, koji se zaista dogodio krajem zime 1699. godine u tadašnjem mletackom Porecu i užasnuo lokalno stanovništvo odjeknuvši sve do Venecije, novi županijski projekt kulturnog turizma Istra Inspirit dotaknuo se porecke starogradske jezgre.

Organizacija je povjerena Zavicajnom muzeju Poreštine i njegovom Društvu prijatelja Giostre. Ravnateljica muzeja Elena Uljancic-Vekic podatke o povijesnom dogadaju izvukla je iz arhivskih zapisa, scenarij je napisao novinar Glasa Istre Goran Prodan, a režiju potpisala poznata kazališna redateljica Nina Kleflin, koja je s poreckim glumcima amaterima suradivala prije nekoliko godina na dramoletima Giostre te na lanjskom uspješnom mjuziklu "Viva la Giostra".

Iako svi redom amateri, Giostranti su povjerene im uloge odradili odlicno. Vodickinja na ovom putu bila im je gradska cakulona iz povijesti Nadalina Chiurco, odnosno Dunja Klaric, koja je pricu osim na hrvatskom vodila i na stranim jezicima.

Oživjeti dramaticnu pricu koja se zaista odvijala na poreckim ulicama prije nekoliko stoljeca, s domacim snagama koje su osmislile i oživjele cijelu predstavu, zaista je bio jedinstven doživljaj. Oni koji ga nisu imali prilike vidjeti, moci ce to u još dva uprizorenja 3. kolovoza i 28. rujna. Sinocna je premijera bila predvidena samo za odabrane goste, turisticke djelatnike i novinare, dok ce se za sljedece predstave placati ulaznica.

Projekt Istra Inspirit cini devet kulturno-povijesnih i gastro doživljaja, koji ce se od srpnja do rujna ove godine održati 27 puta na devet autenticnih lokacija diljem Istre.


Podijeli: Facebook Twiter