Na PorecDoxu osam dokumentaraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sljedeceg tjedna u poreckoj kinodvorani održat ce se drugo izdanje Medunarodnog festivala dokumentarnog filma PorecDox. Od 23. do 26. studenog posjetitelji ce imati priliku pogledati osam dokumentaraca sasvim razlicitih tematika, a prije spuštanja zastora manifestaciju ce besplatnim nastupom uvelicati popularna zagrebacka grupa Elemental.

Nakon projekcija bit ce uprilicena druženja s autorima, a festival ove godine sadrži i matineju za najmlade. Tako ce u cetvrtak od 8 do 15 sati školarci moci vidjeti projekciju filma "Kinofil" Damira Janeceka. Iako nismo željeli otkrivati dijelove sadržaja filmova ili izdvajati filmove, vrijedi naglasiti da se radi o djelomice šokantnom filmu, s brojnim jakim scenama. Janacek se u filmu bavi ljudskim i životinjskim pravima na primjeru zlostavljanja životinja u svom rodnom Sarajevu.

Festival ce biti otvoren premijerom filma "Voda, misterij života" Roberta Bezbradice, Mladena ?akovica i Manuela Paljuha. Njih trojica darovitost su pokazala vec uratkom "Zmajeve linije", dugometražnim dokumentarcem koji je na nekoliko prvih prikazivanja pogledalo 1.600 ljudi. Ovog puta radi se o puno zahtjevnijem projektu koji zadovoljava sve kriterije moderne filmske produkcije, a autori se bave problematikom eksploatacije zagadenja i manipulacije vodom. U filmu gostuje niz iznimno zanimljivih sugovornika, od svjetskih publicista pa do izumitelja i znanstvenika.

Ima li festival ove godine nekakav zajednicki lajtmotiv upitali smo organizatora Aleksandra Poropata.

- Ne postoji neki poseban lajtmotiv festivala, buduci da se radi o dokumentarnim filmovima raznovrsnih tema. Posebnost je što se radi o nagradivanim filmovima. Primjerice, treba izdvojiti film "Kinofil" koji je nagraden baš neki dan. Uz hrvatske autore, predstavit cemo filmove autora iz Brazila, Danske, SAD-a, BiH, Srbije i Francuske, rekao nam je Poropat u ime Puckog otvorenog ucilišta Porec.

- Prve godine festival je bio na eksperimentalnom nivou, a sada smo željeli da u organizacijskom i marketinškom smislu bude na višoj razini. Intencija je bila podijeliti festival na manji broj filmova, od kojih su pokrenuli kontroverze, a neki bili nagradivani, nastavlja Poropat te dodaje da je termin od 23. do 26. studenog odabran ciljano.

- To je vrijeme kad manifestacija u gradu ima najmanje, željeli smo oživjeti grad baš u tom periodu. U isto vrijeme razmišljamo o buducem izdanju PorecDoxa, mislimo napraviti novi iskorak radionicama i drugim dodatnim sadržajima, zakljucuje glavni organizator. Na festivalu ce bit prikazani još "Casino Jack i Sjedinjene Monetarne Države" redatelja Alexa Gibneya, "Zemlja smeca" Lucy Walker, "Selo bez žena" Srdana Šarenca, "Još sam tu: Izgubljene godine Joaquina Phoenixa" Caseya Afflecka, "Cinema komunisto" Mile Turajlic i "Crvena kapela" danskog autora Madsa Brüggera.

Radi se o dokumentarcima tematika zanimljivih svim generacijama, a ulaznice za sve projekcije prodavat ce se po 15 kuna. Puno je isplativije, ipak odluciti se na paket od 70 kuna, koji ukljucuje ulaznice za sve projekcije. Blagajna se otvara sat vremena prije pocetka projekcije, a ulaznice se mogu rezervirati telefonski ili elektronskom poštom na [email protected]. Treba naglasiti da je projekcija filma "Kinofil" besplatna buduci da autor zbog teme nije želio nikakvu dobit od svog rada, tocnije nije želio zaraditi na racun zlostavljanja životinja. (Tibor TOROMANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter