Na popisu više od 1.600 novih lakših udžbenika

(Boris Kovacev / CROPIX)
(Boris Kovacev / CROPIX)

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je jučer popis udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za školsku godinu 2014./15. Popis obuhvaća 3.451 naslova, a od toga je 1.664, odnosno 48 posto novih knjiga koji su prošli postupak odobravanja, a to znači da su u potpunosti usklađene i s najnovijim udžbeničkim standardom koji propisuje lakšu gramaturu papira i tanje udžbenike te 10 posto manji broj araka čime će se torbe školaraca postati lakše.

Najveći je broj novoodobrenih naslova - 836 - za osnovnu školu. Za strukovne škole je 472 nova naslova, a za gimnazije 344. U osnovnim školama najviše je novih udžbenika iz hrvatskog i stranih jezika, a u srednjim iz strukovnih predmeta, posebice u onim kao što je medicinska škola gdje je došlo do promjene strukovnog kurikuluma pa je bilo potrebno izraditi i koje nove knjige.

Povukli izdanja

Nakladnici su zbog novog Zakona o udžbenicima sami povukli 1.072 izdanja, a još 237 ih je brisano primjenom Pravilnika o obveznim udžbenicima, riječ je o zbirkama zadataka iz matematike od prvoga do četvrtoga razreda osnovne škole, zbirkama zadataka iz prirode, biologije, kemije i fizike u predmetnoj nastavi, obavezne više nisu ni radne bilježnice za tehničku kulturu u osnovnoj školi, a u srednjoj školi radne bilježnice iz geografije, povijesti, fizike i kemije te zbirka zadataka iz informatike.

Sada slijedi proces izjašnjavanja učitelja i nastavnika o udžbenicima koji se nalaze na popisu, a za one za koje se izjasni manje od 10 posto nastavnika neće biti uvršteni u konačni Katalog obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava koji će biti objavljen 15. svibnja. Prema najavama nadležnih udžbenički će kompleti biti ne samo lakši za deset posto nego i jeftiniji za otprilike toliko. Koliko točno znat će se do 15. veljače kada ministar Željko Jovanović na temelju prijedloga Povjerenstva donese odluku o najvišoj razini cijena udžbenika.

Budući da je komplet za prvašiće prošle godine iznosio minimalno 500 kuna, trebao bi biti jeftiniji za 50 kuna dok bi za osmaše čija je cijena kompleta 1.700 kuna, roditelji trebali platiti 170 kuna manje. Gimnazijski komplet od 2.500 kuna pojeftinio bi na 2.250 kuna. (M. JERIN)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter