Na ponovljenom sudenju šestorki pet godina manje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danijel Baldi (23) iz Tara, Porecani Toni Prodan (21), Marin Zirdum (20), Kristijan Radovcic (21), Diego Kosinožic (22) i Siniša Pavlovic (27) nepravomocnom su presudom sutkinje Marine Dukovic na Opcinskom sudu u Pazinu u srijedu ponovno proglašeni krivima zbog teške krade dizanjem bankomata u zrak u sijecnju i veljaci u Tinjanu i Svetom Lovrecu prošle godine.

U prethodnom sudenju oni su prošle godine bili osudeni na ukupno 12 godina i cetiri mjeseca zatvora, a zbroj u srijedu izrecenih kazni manji je za pet godina.

Danijel Baldi i Toni Prodan su za dvije teške krade osudeni na jedinstvenu kaznu od po godinu i deset mjeseci, s tim da se obojici uracunava 14 mjeseci koje su proveli u pritvoru. Tako bi, ako ova presuda postane pravomocna, u zatvoru trebali odslužiti još šest mjeseci.



Jedinstvenom kaznom od po godinu i cetiri mjeseca za dvije su teške krade kažnjeni pak Kristijan Radovcic i Diego Kosinožic, dok su Siniša Pavlovic i Marin Zirdum za po jednu tešku kradu kažnjeni sa šest mjeseci zatvora. Pavlovicu se u kaznu uracunava i vrijeme provedeno u pritvoru od 17. veljace 2011. do 10. sijecnja ove godine te mu je izrecena i sigurnosna mjera lijecenja od ovisnosti o opojnim drogama.

Obrazloženje presude sutkinja je sažela u jednoj recenici: "Sud je proveo dokaze kao i u prošlom postupku, a pri odabiru sankcije cijenjena je mlada dob svih okrivljenika".

Na objavi presude od okrivljenika nije bio jedino Marin Zirdum, a branitelj treceokrivljenog Krisitjana Radovcica odvjetnik Damir Krpan iz Umaga vec je najavio žalbu na presudu jer smatra da je i ovom prilikom došlo do bitnih povreda odredbi Zakona o kaznenom postupku, ali i niza drugih propusta.

Podsjetimo, na prošlotjednom jednodnevnom sudenju pazinsko je državno odvjetništvo izmijenilo optužni akt tako da je odustalo od progona šestorke za kazneno djelo opceopasne radnje, a za teške krade predložilo je znatno manje kazne - upravo onakve kakve su u srijedu dosudene nepravomocnom presudom suda u Pazinu. (Marica KOŠTA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter