Na pomolu rješenje za učenike putnike iz Vodnjana?

Učenicima s područja Vodnjana i Galižane vlak nije od prevelike koristi (Arhiva GI)
Učenicima s područja Vodnjana i Galižane vlak nije od prevelike koristi (Arhiva GI)

Je li moguće da je nakon više od godinu dana riješen problem učenika iz Vodnjana i Galižane koji srednju školu pohađaju u Puli i koji nisu imali pravo na subvencionirani prijevoz autobusom, već isključivo vlakom? Budući da željeznički prijevoz mnogima ne odgovara zbog udaljenosti od škole i neusklađenosti s rasporedom nastave, obitelji ovih školaraca bile su prisiljene snositi troškove pune mjesečne karte Pulaprometovih autobusa u iznosu od 220 kuna umjesto da su plaćali samo 25 posto tog iznosa!

Nevjerojatni se obrat dogodio nakon što smo prije dva dana upit s opisom cijelog slučaja poslali Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te samom ministru Željku Jovanoviću uz opasku da se nadamo da se neće oglušiti na potrebe ovih srednjoškolaca. I stigao je iznenađujući odgovor: "Ne postoji nikakva zapreka da učenici koriste sufinancirani prijevoz autobusom". Nadležni su najednom odlučili uvažiti sve dosadašnje prigovore na koje im je ukazivao Grad Vodnjan, odnosno "znatnu udaljenost željezničkih stanica od škole, kao i neznatnu razliku u cijeni mjesečne karte za autobus i vlak". Uz to, dodaju u Ministarstvu, županije su dužne osigurati učinkovitu provedbu odluke, ponajviše iz razloga što su bolje upoznate sa specifičnim problemima svoga područja.

Odgovor je iznenadio i nadležne u Gradu i Istarskoj županiji, a koji su nakon što smo im dostavili dopis Ministarstva, odmah zatražili dodatna pojašnjenja.

- Od početka prošle školske godine pokušavamo riješiti ovaj problem, a sada ispada da nema zapreka. Županija još čeka službeni odgovor od Ministarstva. Zanima me hoće li roditelji koji su cijelo to vrijeme plaćali punu mjesečnu kartu imati pravo na povrat novca?, pitaju se u Gradu.

U Županiji napominju da je ovakav stav Ministarstva u koliziji s propisima i dosadašnjom praksom. "Ovo otvara lavinu pitanja i kod svih ostalih graničnih slučajeva jer Vodnjan nije jedino mjesto s ovim problemom", napominju u nadležnom odjelu gdje se nadaju da će pojašnjenja Ministarstva stići što prije. (Maša JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter