Na pomolu nove trzavice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska se država sprema usvojiti zakon koji ce regulirati nacin na koji ce se strancima omoguciti povrat imovine oduzete za vrijeme bivše Jugoslavije, odnosno prilikom složenog postupka komunisticke nacionalizacije i eksproprijacije.

Prema pisanju talijanskih medija, hrvatska država namjerava isplatiti masna novcana obeštecenja u slucaju nemogucnosti povrata nekretnine. Il Piccolo piše da bi na taj nacin Hrvatska trebala iz vlastitog proracuna izdvojiti, u dvadesetogodišnjem razdoblju, oko 138 milijuna eura, pocevši od 2015. godine.

Novcane naknade bi se isplatile u godišnjim obrocima, no to ne mijenja suštinu problema: novac hrvatskih poreznih obveznika slio bi se u džepove stranih državljana zbog pogrešnih zakona koje je provodila nekadašnja država. S obzirom na financijsko stanje države, rijec je o poprilicnoj kolicini novca koja ce se opet svaliti na grbacu poreznih obveznika, odnosno obicnih gradana.

Rijec je o svoti nešto vecoj od one potrebne za izgradnju pulske bolnice, koja ce - po županu Ivanu Jakovcicu - stajati sto milijuna eura.

Zakon koji ce uskoro uci u saborsku proceduru tice se iskljucivo stranih državljana cije nacionalizirane nekretnine nisu obuhvacene medunarodnim ugovorima i sporazumima poput onih koje je svojevremeno bivša Jugoslavija potpisala s Italijom, a vezani su uz takozvanu optantsku imovinu.

Kada su istarski i rijecki optanti u pitanju valja podsjetiti javnost da se Italija, nakon potpisivanja ugovora s Jugoslavijom, obvezala isplatiti svakome dostojno novcano obeštecenje, no dan-danas to nije ucinila, odnosno isplatila je tek djelic, koji esulske udruge definiraju kao kap u moru.

Hrvatska je izabrala dvojnu metodologiju: tamo gdje je moguce vratit ce nekretninu, a tamo gdje nije, isplatit ce naknadu. Po talijanskim izvorima, na naknadu vec ceka 4.211 stranih državljana, medu kojima 1.034 Talijana, 676 Austrijanaca, 175 Izraelaca, 143 Nijemca i 114 Slovenaca.

Treba podsjetiti da Slovenija kao nasljednica Jugoslavije (jednako kao i Hrvatska) do danas nije usvojila zakon kojim bi se regulirao eventualni povrat oduzete imovine, a povijesno je potvrdeno da su gradovi poput Kopra, Izole i Pirana nakon 1954. godine gotovo ispražnjeni jer se više od 90 posto autohtonog stanovništva preselilo u Italiju i imovina je naknadno nacionalizirana.

Hrvatska ide drugim putem, usvaja zakon o povratu imovine: kad jednom bude izglasan, vrata ce se otvoriti za nove polemike i trzavice. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter