Na poluotoku Vižula šetalište i solarna rasvjeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove jeseni i službeno je startao opsežan i vrijedan projekt "Arheološki park Vižula" u sklopu kojeg će se, uz pomoć europskih sredstava, urediti medulinski poluotok kako bi se bogata antička baština na najbolji način predstavila javnosti i turistima. Projekt vrijedan 19,6 milijuna kuna - od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobreno 16 milijuna, dok će ostatak osigurati Općina Medulin i tamošnja turistička zajednica - trebao bi biti gotov u roku od dvije godine, do rujna 2019. Medulinski načelnik Goran Buić objašnjava da se prije ikakvih radova očekuje suglasnost Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije na plan javne nabave.

Temeljita zaštita svake pojedine zone

- Prema našim očekivanjima, radovi bi trebali početi iduće godine, a do početka iduće turističke sezone prvi dio projekta trebao bi biti okončan. Dakle, dotad bi se izgradila šetnica, te postavila solarna i javna rasvjeta, najavljuje Buić.

Osnovni je cilj tematski povezanim ulaganjima temeljenim na obnovi i valorizaciji kulturne baštine, antičkog arheološkog nalazišta, doprinijeti održivom društveno - gospodarskom razvoju općine Medulin, kao prepoznatljivog odredišta kulturnog i povijesnog turizma.

Revitalizacijom i interpretacijom kopnenih i podvodnih arheoloških nalazišta dosad istražena područja svake pojedinačne zone na lokalitetu kane se konzervirati i zaštititi. Inovativnom pak tehnologijom interpretirat će se antička stvarnost, koju će posjetitelji, uz stvarno viđenje nalazišta na terenu, moći doživjeti korištenjem 3D naočala. Šetalište će se opremiti inovativno-edukativnim sadržajima kojima će se predstaviti i interpretirati bogata kopnena i podvodna arheološka baština: postavit će se deset info-panoa koji će sadržavati taktilne table za slijepe i slabovidne, dva 3D okvira za digitalnu prezentaciju arheoloških nalaza, taktilna maketa i antički vrt opremljen biljem koje su kultivirali stari Rimljani. Postavit će se 13 klupa, među kojima tri solarne e-klupe i e-stablo, koševi za otpatke i stalci za bicikle. U rimskom kamenolomu predviđena je montažna pozornica za potrebe manjih glazbenih događanja, kao i prenosive montažne platforme za scenska događanja. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter