Na Poluotoku sedam posto više njemačkih turista

Ovogodišnje gužve na granici (D. MEMEDOVIĆ)
Ovogodišnje gužve na granici (D. MEMEDOVIĆ)

Istra je prema istraživanju najvećeg i najutjecajnijeg europskog automobilskog kluba - njemačkog ADAC-a ponovno i ove sezone bila najtraženija turistička regija među njemačkim automobilistima koji su putem ADAC-a tražili rute za putovanje.

Od 886 automobilskih ruta koje su se tražile na njihovom portalu, čak 7,4 posto svih odnose se na Istru. Druga najtraženija regija je jezero Garda s postotkom od 4,9, treći je Južni Tirol s 4,6 posto, četvrta je Gornja Bavarska/Allgaeu s 4,4 posto upita, a na petom mjestu je Dalmacija s 3,4 posto upita.

Veliko je to priznanje Istri, ali i Dalmaciji koja očito postaje sve popularnija među njemačkim putnicima koji na Mediteran dolaze svojim automobilima. Tome svjedoče i podaci od iz 2010. kada je Istra prvi put zasjala na prvom mjestu. Tada je 5,1 posto svih vozača tražilo rutu prema Istri. Istarski je poluotok te godine potisnuo njemačku regiju Ostsee/Mecklenburger Seenplatte s čelne pozicije na treće mjesto. Regija Oberbayern bila je na drugom mjestu sa 4,5 posto, na četvrtom mjestu je bila pokrajina Schleswig-Holstein, ispred Južnog Tirola, a slijedile su talijanske regije Friuli-Venezia Giulia i jezero Garda.

Inače, ove godine od siječnja do kraja rujna u Istri je bilo sedam posto više njemačkih turista (806 tisuća) koji su ostvarili sedam posto više noćenja (sedam milijuna) što čini jednu trećinu svih noćenja na Poluotoku.

- Za nas je ovo veliko priznanje koje se dodjeljuje već šestu godinu zaredom, a u tih šest godina Istra samo povećava razliku naspram drugih regija.  Za Istru je to bitno iz više razloga. Kao prvo definitivno smo najviše oslonjeni na to tržište te susjedno austrijsko gdje provodimo veći dio promocije. To je ujedno i jedan najbogatijih dijelova Europe, pogotovo ako računamo prihod po glavi stanovnika. Kao treće, iz godine u godinu uspijevamo biti konkurentni s našim konkurentima kao što su Južni Tirol, jezero Garda ili Oberbayern, komentirao je direktor županijskog TZ-a Denis Ivošević rezultate ovog istraživanja. Istaknuo je i da je to bilo vidljivo po većem turističkom prometu iz Austrije i Njemačke. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter