Na Poluotoku najviše ribara, a najmanje izdanih povlastica

Ribari i ribarice bez posla
Ribari i ribarice bez posla

Kako bi se ukazalo na problematiku ribarstva i potrebu jačanja statusa i valorizacije ribara u Istarskoj županiji, danas je u prostorijama porečkom Doma obrtnika održana konferencija za novinare Ceha za ribarstvo i akvakulturu Obrtničke komore Istarske županije, a svoje viđenje stanja prezentirali su pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Graciano Prekalj; predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Obrtničke komore Robert Momić; dopredsjednik HOK-a Enriko Černeka, te mnogobrojni predstavnici Ceha gradova Istre.

Prekalj i Černeka uvodno su napomenuli kako je ribarstvo jedna od zasigurno najvažnijih grana striktno povezana u funkciji turizma, sporta, gastronomije i jedna je od primarnih djelatnosti u Istri. Izjavili kako je današnje stanje veoma zabrinjavajuće i ako se ne donesu neke bitne odluke ono će na ovom području biti u veoma nepovoljnom položaju u budućnosti.

Ribarska infrastruktura

Na cjelokupnom području Istarske županije izdano je 711 povlastica za obavljanje gospodarskog ribolova, a aktivno je 609 ribarskih obrta, što ovu županiju čini s najvećim brojem profesionalnih ribara u Hrvatskoj, rekao je u svom obraćanju Momić, te nadodao kako je u 2016. godini ribarstvo bilo potpomognuto s 215 tisuća kuna, a ove godine s 400 tisuća županijskih sredstava. Od dobivenih potpora pomoći će se organizacija međunarodnog sajma Crofish, odraditi provođenje uzrokovanja školjkaša u Istri, financirati LAGUR, te izraditi dokumentacija za ribarske infrastrukture kao jednog od najvažnijih problema u ribarskoj djelatnosti. 

Kako je ova posljednja problematika veoma kompleksna, već su poduzete značajne aktivnosti na njenom unapređenju. Tako je pri kraju ishodovanje potrebne dokumentacije za početak izgradnje ribarske luke Santa Marina kod Tara-Vabrige. Obavljene su sve pripreme za dogradnju ribarska gata u luci u Vrsaru, a za ribarske luke na području Pule, lokacije u uvali Žunac - Zonchi i Ližnjan - uvala Kuje, u tijeku su dogovori. (Ivan GRGAT)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter