Na području južne Istre samo sedam udomiteljskih obitelji

Potrebe za zbrinjavanjem djece u udomiteljskim obiteljima su velike (Milivoj MIJOŠEK)
Potrebe za zbrinjavanjem djece u udomiteljskim obiteljima su velike (Milivoj MIJOŠEK)

Djelatnost Centra za socijalnu skrb jest, među ostalima, i osiguravanje skrbi izvan vlastite obitelji kojim se djetetu osigurava smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji. Djeca i mladi mogu trebati smještaj u udomiteljsku obitelj zbog više razloga - zanemarivanja, zlostavljanja, bolesti ili pak smrti roditelja. Udomitelji su ljudi koji su voljni otvoriti svoja srca i domove kako bi skrbili o takvoj djeci. Zadatak im je omogućiti zdravo i sigurno okruženje gdje će se djeca osjećati priznato, prihvaćeno i voljeno. No, udomiteljstvo u Istri nije dovoljno razvijeno. Kako bi se ono promoviralo Centar za socijalnu skrb Pula odlučio je cijeli mjesec posvetiti promociji udomiteljstva pod sloganom "I vi možete postati udomitelji".

Odrastanje u poznatom okruženju

Na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Pula (Grada Pule i Vodnjana te Općina Barban, Fažana, Ližnjan, Marčana, Medulin, Svetvinčenat) postoji, kako doznajemo od ravnateljice pulskog Centra Dorijane Srdić, samo sedam udomiteljskih obitelji koje mogu zbrinuti dvanaest djece.

- Naš je cilj osigurati da djeca u potrebi zbrinjavanja izvan vlastite obitelji i nadalje odrastaju u poznatom okruženju, odgajana u kulturi i tradiciji našeg kraja. Budući da su potrebe za zbrinjavanjem djece izvan vlastite obitelji u obliku smještaja u udomiteljskim obiteljima daleko veće, Centar za socijalnu skrb odlučio je provesti određene aktivnosti u cilju promicanja i razvoja udomiteljstva kao što su izrada promidžbenog materijala za promicanje udomiteljstva i senzibilizacija javnosti glede udomiteljstva koje je u Istarskoj županiji nedovoljno razvijeno, navodi Srdić.

Upravo u svrhu senzibilizacije javnosti za udomiteljstvo intencija je u ovom mjesecu posjetiti mjesta u njihovoj nadležnosti te postaviti promotivne štandove na kojima će stručnjaci Centra odgovarati na upite zainteresiranih građana o udomiteljstvu, dijeliti letke s informacijama koje se tiču udomiteljstva.

Kako pojašnjava Srdić, prije nego što dijete dođe u obitelj udomitelj obavezno prolazi osposobljavanje u trajanju od 40 sati, tijekom kojeg se kroz radionice i predavanja obrađuju teme vezane uz udomiteljstvo - dolazak nove osobe u obitelj, kontakti s biološkim roditeljima, gubitak i tugovanje, odgoj djece. Pri smještaju djece u udomiteljsku obitelj vodi se računa da udomiteljska obitelj može pružiti dobro okružje za to dijete, s obzirom na njegove osobine i potrebe. Cilj je da dijete ne mijenja udomiteljske obitelji, već da u jednoj obitelji ostane sve dok traje potreba za udomljavanjem.

Na pitanje tko sve može postati udomitelj i kako se pokreće taj postupak Srdić veli da se postupak za udomiteljstvom pokreće tako da se nadležnom Centru podnesete zahtjev za udomiteljstvo. Udomitelj može biti punoljetna osoba s hrvatskim državljanstvom i prebivalištem u Republici Hrvatskoj koja ima poslovnu i zdravstvenu sposobnost, završenu osnovnu školu i propisane stambene i materijalne uvjete za obavljanje udomiteljstva, te ima sposobnosti za potrebnu skrb o djeci, njihovu zaštitu, čuvanje, njegu, odgoj i zadovoljavanje drugih potreba, a sve prema stručnoj procjeni tima za udomiteljstvo.

Dozvola za udomiteljstvo

Nakon donošenja potrebne dokumentacije slijedi postupak obrade koji uključuje psihološko testiranje, uzimanje obiteljske anamneze i provjera stambenih uvjeta za prihvat djeteta. Osim da se utvrdi ispunjavanje zakonskih odredbi potrebnih za bavljenje udomiteljstvom, navedeno služi i za bolje razumijevanje snaga, kompetencija budućih udomitelja, ali i preferencija u pogledu dobi i spola djece koja se smještava. Ukoliko su zadovoljeni svi propisani uvjete dozvola za udomiteljstvo izdaje se na pet godina. Važno je pritom, napominje, i da su svi članovi obitelji spremni prihvatiti novog člana, te da su se voljni potruditi kako bi se dijete osjećalo kao dio obitelji.

Prilikom udomljavanja udomitelji dobivaju osposobljavanje i kontinuiranu edukaciju, savjetovanje i podršku, ali i financijsku pomoć -naknada za smještaj djeteta i naknadu udomitelju ukoliko se radi o nesrodničkom udomiteljstvu, zaključuje Srdić.

Promicanje počinje u Vodnjanu i Fažani

Aktivnosti u svrhu promicanja udomiteljstva predviđene su za cijeli mjesec listopad s tim da će se prvo posjetiti Vodnjan i to vodnjanski sajam. U subotu će djelatnici centra biti u Fažani, dan kasnije, u nedjelju, u Hreljićima, a 15. listopada na tržnici u Puli. U subotu 17. listopada posjetit će  Medulin, 24. Svetvinčenat, a mjesec zaključiti 29. listopada kada će ponovo biti Puli na gradskoj tržnici. Svi koji imaju neko pitanja mogu se javiti i na njihovu adresu Sergijevaca 2, ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8.30 do 11 sati te od 11.30 do 13.30 sati, veli ravnateljica. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter