Na početku Festivala znanosti o kvantnoj fizici

Davor Horvatić (M. ANGELINI)
Davor Horvatić (M. ANGELINI)

Zanimljivim predavanjem Davora Horvatića "Kvantna fizika - što je to istina, a što muljaža", započeo je danas 12. po redu Festival znanosti, treći u našem gradu. Festival kojem su ove godine glavna tema valovi traje sve do subote. Kako je naveo Anton Pletikos, predsjednik organizacijskog odbora Festivala, posebnost ovog festivala je što je u njega uključena cijela odgojno-obrazovna vertikala, od vrtića do fakulteta, koji će sudjelovati u više od 80-ak različitih aktivnosti - predavanja, radionica, izložbi.

- Festivala ne bi bilo da nema Grada Pule i Istarske županije, kojima se posebno zahvaljujem, kao i svim sudionicima koji svojim radom obogaćuju njegov program, rekao je Pletikos i pozvao sve da se u što većem broju odazovu na događanja naglasivši pritom da se program manifestacije može pratiti na web-stranicama festivala.

Prvi dio svog zanimljivog predavanja Horvatić je posvetio kvantnoj fizici - tome što ona jest, kako je nastala i tko su glavni "krivci" za njezin razvoj. U drugom, popularnom dijelu, istaknuo je da se pojam kvantne fizike, odnosno mehanike često zlorabi od raznoraznih "prodavača magle" koji, koristeći pseudoznanstveni rječnik koji podsjeća na kvantnu mehaniku, izvlače novac od naivnih potrošača.

Doc. dr. sc. Horvatić zaposlen je na Fizičkom odsjeku zagrebačkoga Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta. Usavršavao se u Austriji, Poljskoj i Rusiji, autor je 32 znanstvena rada, organizator domaćih i međunarodnih konferencija te popularizator znanosti s više od stotinu javnih nastupa.

- Ljudi nešto ne razumiju, i to određeni šarlatani koriste da bi im prodali raznorazne stvari za koje tvrde da funkcioniraju po načelnima njime nerazumljive kvantne mehanike, naveo je Horvatić te kao primjere istaknuo plastičnu narukvicu Power balance koja se prodavala po cijeni od 120 kuna, a koja je navodno poboljšavala ravnotežu, koordinaciju i sportske rezultate.

Njoj, naveo je, nisu odoljeli ni bivši američki predsjednik Bill Clinton ni poznati sportaši. Na kraju se pokazalo da je njeno navodno djelovanje čista izmišljotina, a tvrtka koja ju je prodavala je bankrotirala. Kao primjer prijevare naveo i gledanje u Sunce, pomoć kojeg se neki ljudi, navodno, hrane. (B. PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter