Na Plovaniji turistima dijelili fritule

Na graničnom prijelazu Plovanija turistima su se dijelile fritule (D. ŠTIFANIĆ)
Na graničnom prijelazu Plovanija turistima su se dijelile fritule (D. ŠTIFANIĆ)

U suradnji grada Buja i turističke zajednice Buje te turističke zajednice Portorož na graničnom prijelazu Plovanija održano je izlaganje istarskih i slovenskih vinara, maslinara i ostalih proizvođača autohtonih proizvoda.

- Iz Istre imamo pet izlagača koji su se rado odazvali predstaviti svoje kvalitetne proizvode, dok je susjeda dvostruko više. Osim prezentacije vina, sireva i meda, nudimo fritualama i sve koji ulaze u državu, kazao nam je direktor TZ Buje Valter Bassanese.

Interesa za proizvode bilo je podjednako kod istarskih i slovenskih izlagača. Posjetitelji, uglavnom turisti, degustirali su maslinova ulja, vina, domaće marmelade i med.

Posebno su se ugodno iznenadili turisti koji su s putovnicama u ruci pristizali prema carinskom policajcu dok im je djevojka u starinskoj haljini nudila fritule.

Osim što su ih rado degustirali, nerijetki su poželjeli sreću Hrvatskoj u Europskoj uniji. (K. TADIJIĆ)

Oprtalj: Proslava uz paštu s tartufima
Povijesna je prilika gostiti se na hrvatsko-slovenskoj granici crnim tartufima i nazdravljati pjenušcem, ali takav je i trenutak- povijesni.

Općina Oprtalj i Krajevna skupnost Gradin zajedničkim su snagama, na prijelazu za pogranični promet Sv. Lucija - Brezovica, organizirale proslavu koja je u povodu ulaska Hrvatske u EU, privukla predstavnike oprtaljske i koparske općine, brojne mještane, lovce, vatrogasce, novinare i druge znatiželjnike s obje strane granice, zadovoljne što i Hrvatska postaje dio velike europske obitelji.

Nazdravljalo se pjenušcem, a načelnik Općine Oprtalj Aleksander Krt i predsjednik Krajevne skupnosti Gradin Vinko Šavle, ribali su ljetne crne tartufe pa su vrijedne domaćice proslavu zasladile paštom s ovom gljivom čija je sezona u punom jeku.

- Granica je razdvojila kulturni, prijateljski čak i vjerski i rodbinski život na ovim područjima, nadam se da će za dvije godine nestati i formalne rampe i tada ćemo konačno postati dio Europe bez granica, istaknuo je Krt.

Šavle je pak zaželio državljanima Hrvatske dobrodošlicu u EU. - Ponosni smo da smo Istrijani, da živimo na pograničnom području jer dobrosusjedske odnose među državama stvaraju oni koji žive na pograničnom području, rekao je Šavle i izrazio nadu da će se shengenska granica što prije preseliti na južnu granicu Hrvatske.

Slovenski susjedi su oprtaljskom načelniku simbolično poklonili europsku zastavu kao dobrodošlicu u veliku europsku obitelj kojoj oni već godinama pripadaju, a za glazbenu dobrodošlicu pobrinula se vokalna skupina Kantadori iz Gradina. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter