Na plažu u koju je uloženo 2 mil. kn ne mogu osobe s invaliditetom

Nedostaje rukohvat s jedne strane (D. ŠTIFANIĆ)
Nedostaje rukohvat s jedne strane (D. ŠTIFANIĆ)

Novouređena plaža na Hidrobazi, u koju je, samo u prvoj od planiranih sedam faza, uloženo više od dva milijuna kuna nije prilagođena osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivost te je, uza svu investiciju, neiskoristiva. S obzirom da u gradu Puli ima oko tri tisuće osoba s invaliditetom, od kojih više od 500 u invalidskim kolicima, svi se oni osjećaju izigrani i prevareni, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare koju je tim povodom upravo na plaži Hidrobaze održao Mladen Pucarić, predsjednik pulske podružnice Društva osoba s tjelesnim invaliditetom.

Sunčališta lijepa i - nefunkcionalna

Uz Pucarića na konferenciji za novinare bili su i Zuzana Hoti Radolović, tajnica društva, i predsjednik odbora pulske podružnice udruge za područja MO-a Veli Vrh i Štinjan Milan Pavlović koji je i praktično demonstrirao nemogućnost korištenja plaže i sadržaja.

- Željeli smo na ovoj plaži, koju je Grad uredio i otvorio prije mjesec dana pokazati kako je prostor odličan, vizualno lijep, ali funkcionalno za osobe s invaliditetom neupotrebljiv. Ova plaža, naime, nije prilagođena osobama s invaliditetom, rezimirao je Pucarić.

Podsjetio je da su 23. veljače na istom mjestu koje je tada bilo gradilište, bili s projektantom i investitorom, predstavnicima Grada Pule, zatražili određene intervencije na kupalištu da bi ono odgovaralo potrebama osobama s invaliditetom te ih i u pisanoj formi dostavili Gradu. Iako su ih nadležni tada usmeno uvažili, u konačnici su ih izigrali, tvrdi Pucarić. Dodao je da će na plažu moći određene skupine osoba s invaliditetom. Međutim, o onim najtežima za koje se ova udruga i bori, jer želi da se socijaliziraju i čim više borave u društvu, projektant nije razmišljao.

- Klupe, predviđene kao sunčalište, izgledaju predivno, kao skulpture. Iako su na odgovarajućoj visini od 60 centimetara, na njih osobe s invaliditetom ne mogu jer imaju uzdignuto uzglavlje. Nadalje, na dijelu rampe za ulaz i izlaz iz mora nema zaštite jer projektant nije smatrao da su potrebne pa su to sada mjesta na kojima se osobe u kolicima mogu izvrnuti i ozlijediti. Potom, na rampi nedostaje rukohvat s obje strane, jer je stavljen samo s jedne, a taj nedostatak postaje posebno vidljiv kada osoba u kolicima treba izaći iz mora i zbog nagiba rampe pomoći si povlačenjem za rukohvat s obje strane, kojeg u ovom slučaju nema. Također, rukohvat s obje strane potreban je i amputircima, osobama bez jednog ekstremiteta, ili osobama koje su preboljele moždani udar. Oni do mora ili iz mora ne mogu. Također, nedostaje i jedna stepenica u moru, 30-ak centimetara od kraja rampe, taksativno je naveo Pucarić.

Spomenuli su nadalje i nemogućnost korištenja kabina za presvlačenje u koje osoba s kolicima ne može niti ući, a unutar kabine nedostaje i prostor na koji bi mogli odložiti stvari. Sanitarni čvorovi su, tvrde predstavnici ove udruge, predaleko pa su im beskorisni, nedostaje im i parkirni prostor bliže samoj plaži… (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter