Na Pićanštini šteta od tuče 1,7 milijuna kuna

Uništen urod vinove loze na Pićanštini (Matej SELAR)
Uništen urod vinove loze na Pićanštini (Matej SELAR)

Župan Valter Flego danas je na zahtjev Općine Pićan proglasio elementarnu nepogodu za područje Tupljaka, Krbuna i Grobnika zbog šteta od tuče nastalih 11. srpnja. Povjerenstvo za kontrolu štete od elementarnih nepogoda utvrdilo je da su svi usjevi i višegodišnji nasadi gotovo u potpunosti uništeni te štetu procijenilo na 1,7 milijuna kuna.

Poharano su polje Krbunski lug i okolni obronci flišnih bregova na sjeveroistočnom dijelu općine. Prema pričanju žitelja, nevrijeme s tučom veličine oraha obrušilo se u dva navrata između 17 i 19 sati, a trajalo je po pola sata.   

- Rekao bih da je šteta na vinovoj lozi ne sto posto, nego sto pedeset posto jer se ona neće potpuno oporaviti ni sljedeće godine. Uglavnom je riječ o malvaziji te muškatu, teranu i merlotu. Tuča je također poskidala masline s grana, koje je uz to lomio jak vjetar, kazao nam je u telefonskom razgovoru Silvano Smoković, predsjednik povjerenstva.  

Manje štete, do 20 posto usjeva i nasada, nastale su na rubnim područjima nevremena, ali one nisu popisane.

Uništeni nasadi voća i povrća u Krbunskom lugu čine polovicu povrtlarske i približno trećinu ukupne poljoprivredne proizvodnje na Pićanštini. Niz obitelji svoju egzistenciju osigurava plasirajući urod na labinsku i riječku tržnicu. Općina ima pravo na pomoć županije i države budući da je utvrđen iznos koji premašuje četvrtinu njenog prošlogodišnjeg proračuna, međutim, sada na teren treba izaći Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da bi u suradnji s općinskim obavilo svoju procjenu štete. Nakon toga slijedi dostava prijedloga za uklanjanje i ublažavanje posljedica županu i Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter