Na Pazinštini temperatura pala ispod nule

Pazin u srijedu (Istramet)
Pazin u srijedu (Istramet)

Od čak sedam meteoroloških postaja koje se nalaze na području Pazina jutro u srijedu najhladnije bilo u vali Pazinčice kod sela Ivoli (čvor Ipsilona Pazin-istok) gdje je u 7.30 ujutro izmjereno -1.6 stupnjeva Celzijusa.

To znači da se prvi put ove jeseni na Pazinštini u dolinama pojavio i mraz koji nastaje pri vedrim noćima, slabijem vjetru i temperaturi nižoj od nula stupnjeva. U samom Pazinu još nisu posve zadovoljeni ti uvjeti jer je najniža izmjerena temperatura tek nakratko vrijeme potonula ispod ništice. Na pazinskoj postaji Državnog hidrometeorološkog zavoda u 8 sati izmjereno je -0.3, dok je na obližnjoj privatnoj meteopostaji u Kolodvorskoj ulici najniža temperatura od ravnih nula stupnjeva izmjerena u 4.30 sati. U Rogovićima (čvor Ipsilona Pazin-zapad) najniža temperatura je iznosila 2.1 stupnja, na Lindaru udaljenom dva kilometra zračne linije od središta Pazina najniža temperatura iznosila je 3.1 stupnja, na Stanciji Pataj 3.2 stupnjeva, dok se na Starom Pazinu živa na termometru spustila do 3.5 stupnjeva Celzijusa.

Prema podacima iz Klimatskog atlasa Hrvatske, najviše dana s mrazom u čitavoj Hrvatskoj ima upravo na meteorološkoj postaji Pazin (95 dana u godini) koja predstavlja najpoznatije mrazište u mreži meteoroloških postaja DHMZ-a. Na Jadranu je dakako mraz mnogo rjeđi nego u unutrašnjosti zemlje, a najčešće se javlja u zapadnoj Istri (40 dana u godini).

Do podneva temperatura je u srijedu u Pazinu narasla na 12 stupnjeva Celzijusa, dok su ostali istarski gradovi u podne bili još topliji: Labin je mjerio 13 stupnjeva, Buzet i Buje 14, Poreč, Umag i Novigrad 15, Vodnjan 16, dok je najtoplija bila Pula s 17 stupnjeva Celzijusa. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter