Na Pazinštini se gradi kanalizacija vrijedna 4,5 milijuna kuna

Početak gradnje kanalizacije u Stanciji Pataj
Početak gradnje kanalizacije u Stanciji Pataj

Započela je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih voda u pazinskim prigradskim naseljima Stanciji Pataj i Maršeti. U cilju spajanja cjele pazinske kotline na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kod Pazinske jame započela je gradnja ovog sustava, rekao je Dragan Šipraka, direktor pazinske Usluge. Osim upravo započetih radova u Stanciji Pataj, gradi se kanalizacija u ulici Antuna Kalca, a započeli su i radovi na Mečarskom putu.

- Ovim investicijama nastavljamo dobru suradnju s Hrvatskim vodama i Gradom Pazinom koji sufinanciraju ove projekte, dodao je Šipraka.

Za 90 kuća

Projektno rješenje sustava odvodnje sanitarnih voda u Stanciji Pataj i Maršetima predviđa dva glavna kolektora s ograncima, jer se odvodnju fekalnih voda nastojalo riješiti gravitacijskim cjevovodom, pojašnjava Šipraka. Ukupna dužina kolektora iznosi 4.397 metra, a kad sustav bude gotov na njega će se moći spojiti 90 kućnih priključaka, a to je više nego je sada kuća na Stanciji Pataj, dodaje pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Napominjući kako je nova kanalizacija predviđena za priključivanje i trenutno neizgrađenih parcela u Stanciji Pataj i u Maršetima. Projekt sustava odvodnje u ova dva naselja, koja su praktično spojena u jedinstveno naselje obuhvaća i gradnju instalacija za javnu rasvjetu i svjetlovodnih instalacija za potrebe telekomunikacija. Vrijednost ugovornih radova koje izvodi "Ekspert gradnja" iz Buzeta iznosi 4,498 milijuna kuna bez PDV-a, a rok za dovršetak radova je 300 dana. Gradonačelnik Krulčić vjeruje kako će do idućeg ljeta stanovnici Stancije Pataj i Maršeta svoje domove imati spojene na sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, ali brži Internet.

Šipraka je podsjetio kako se u staroj jezgri Pazina, u ulici Antuna Kalca gradi kolektor sanitarne odvodnje dug 140 metara. Ovom je projektu priključen projekt izgradnje pristupne ceste, a   ukupna investicija procijenjena je na 1,03 milijuna kuna bez PDV-a. Provedbom javne nabave Usluga odvodnja poslove je povjerila CPK iz Kopra, a ugovorena vrijednost radova bez PDV-a iznosi 799 tisuća kuna, kaže Šipraka, dodajući kako projekt s iznosom od 500 tisuća kuna, ili 80 posto investicije, sufinanciraju Hrvatske vode, a ostatak će podmiriti Grad Pazin iz svog proračuna.

Obnova vodovoda

U projekt se uključio i Istarski vodovod s rekonstrukcijom dijela svoje infrastrukture u dužini od 50 metra.

Za izgradnju kanalizacijskog kolektora Mečarski put u Pazinu izrađeni su glavni i izvedbeni projekt, a investitor Usluga odvodnja ishodila je građevinsku dozvolu. Ovim projektom koji obuhvaća  kolektor dužine 172 metra riješit će se sanitarna odvodnja Mečarskog puta, zapravo četiri stambene zgrade koje s nalaze u ovoj ulici. Ugovorena vrijednost radova je 456,67 tisuća kuna bez PDV-a, do čega 80 posto sufinanciraju Hrvatske vode, a 20 posto Grad Pazin. Izvođač, pazinski "Vladimir Gortan" uveden je u posao 29. kolovoza, a rok za dovršetak radova je 75 dana.

- Ova investicija predstavlja pripremu za predstojeću izgradnju kolektora naselja Rusijani i Mečari, dodao je Krulčić. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter