Na Pazinštini ovog vikenda palo najviše kiše

Unatoč obilnoj kiši vodostaj Pazinčice 1,35 metara (M. RIMANIĆ)
Unatoč obilnoj kiši vodostaj Pazinčice 1,35 metara (M. RIMANIĆ)

Potvrdile su se najave meteorologa prema kojima je minule subote, a pogotovo u noći sa subote na nedjelju naše krajeve zahvatilo olujno nevrijeme praćeno kišom i jakim vjetrom. Prema podacima Istrameta najkišovitije i najvjetrovitije bilo je na Pazinštini. Tako je na Lindaru tijekom 24 sata između subote i nedjelje palo 80,8 mm kiše, u Pazinu je palo 67,4 mm i na Stanciji Pataj, nedaleko Pazina u istom razdoblju palo 63,5 mm kiše po metru četvornom.

Iz istih izvora doznajemo kako je najjače puhalo u Zamasku smještenom na vrhu brda koje se uzdiže 396 metara iznad mora. Ondje su udari vjetra dosizali 18,3 metra u sekundi.

U dnevnom izvješću Županijskog centra 112, za 5. studenog  rubrika prirodne nesreće ostala je prazna. Od glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca doznajemo kako istarski vatrogasci minule subote nisu imali nikakvog posla vezanog uz nevrijeme, dakle spašavanje od poplava, uklanjanje granja i drveće sa cesta i tomu slično.

Sve to potvrđuje i  mjerna letva na mostu Svetog Jožefa na Pazinčici, što se tiče poplava najindikativnijem mjestu u Pazinu. Vodostaj Pazinčice pod mostom na letvi visokoj 6 metara popeo se do 1,35 metara. Isto tako, zahvaljujući dobroj oborinskoj odvodnji na pazinskim ulicama također nije bilo problema, pa ni potrebe za intervencijom hitnih službi. Treba dodati kako je najviše padalina u Istri tijekom minulog vikenda palo na području Lindara i sela Ivoli, mjesta s kojih se voda izravno slijeva u korito Pazinčice, koja je u sličnim slučajevima u ne taklo dalekoj prošlosti znala poplaviti cijelu dolinu pod Pazinom. Mjerna letva na mostu Svetog Jožefa znala je tada bilježiti četiri do pet metara visok vodostaj, dok je za najviših vodostaja most bio pod vodom, a to je onda bila prava poplava. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter