Na pazinskom sajmu noževi i šurikeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bogata paleta pomodnih noževa s kratkim i dugim sjecivom, metalne zvjezdice za bacanje (šurikeni), pa cak i snajperski nišani našli su se, medu ostalim, u utorak u prodaji na jednom od štandova pazinskog sajma.

Premda ovdje neuobicajena ponuda, cini se da se sva roba legalno prodaje prema Zakonu o oružju iz rujna 2007. Naime, taj zakon zabranjuje (clanak 7. tocka 1) samo ono hladno oružje kojem je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda (a ne samoobrana) te hladno oružje koje se nosi na javnim mjestima.

Dakle, pravi razliku izmedu napadackog i obrambenog hladnog oružja, ali ga ne razvrstava pa ta odredba ostaje posve nejasna. Ista odredba zabranjuje nošenje hladnog oružja na javnim mjestima, ali ne i njegovu prodaju - koja je takoder javna.

U clanku 5. istog zakona hladnim se oružjem (valjda napadackim?!) proglašavaju "bodeži, kame, macevi, sablje, bajunete i skakavci cije se sjecivo nalazi pod pritiskom sabijene opruge, a iz drške iskacu pritiskom na puce ili polugu boksera i metalnih zvjezdica za bacanje, bez obzira na dužinu oštrice ili skrivene oštrice, bokseri te druga potajna oružja sa skrivenim oštricama (oružni štapovi, oružni kišobrani i sl.)".

No nigdje izricito ne piše da je zabranjena njihova upotreba. Nejasan zakon s odredbama koje se mogu dvostruko interpretirati zaista treba poboljšanja.


Podijeli: Facebook Twiter