Na papiru 1.123 nova grobna mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Idejni projekt za proširenje gradskog groblja Monte Giro gotov je, a u srijedu ce direktor Darko Buršic na sastanku s gradskom upravom razgovarati o financiranju ove investicije vrijedne cak 12 milijuna kuna. Nakon idejnog projekta zatražit ce se izdavanje lokacijske, a zatim i gradevinske dozvole.

Proširenje groblja planira se na dvije lokacije, takozvanoj istocnoj, koja se nalazi u blizini ulaza, i zapadnoj, koja se nalazi iza zida novog dijela groblja, prema šumi. Površina prve parcele iznosi 2.856, a druge 2.706 cetvornih metara. Na taj bi se nacin groblje proširilo za gotovo pet i pol tisuca cetvornih metara i dobila bi se 1.123 nova grobna mjesta.U sklopu zapadne zone bile bi uredene 63 obiteljske grobnice za šest osoba, 48 grobnica s tri mjesta, 165 zemljanih grobnih polja, 96 niša za odrasle, 186 dvostrukih i 84 jednostruke niše te 52 niše za urne. One bi bile poredane na tri kata i imale zeleni pokrov. Na ovom bi dijelu, koji bi bio povezan s ostatkom groblja, bio i prostor za posipanje pepela. S ove bi se parcele u buducnosti išlo i na dodatno proširenje groblja.

U istocnom dijelu bilo bi još 430 ukupnih mjesta - 82 obiteljske grobnice po šest mjesta, 34 grobnice s po tri mjesta, 209 grobnih polja i 105 niša. Tu bi se uredila komora za pokojnike i lapidarij.

- Smatram da bi ipak prvo trebalo udovoljiti gradanima koji vec cekaju grobno mjesto i imaju pokojnike u komunalnom dijelu groblja koje se prekopava ili po posudenim objektima, a onda ostatak ponuditi na tržište. Na listi cekanja vec je sada 200-tinjak obitelji. Takoder, Grad bi trebao imati odreden broj grobnica koje bi gradenima mogao dodijeliti u slucaju "nužde", odnosno iznenadnih smrtnih situacija, smatra Buršic. Nadalje, navodi da bi se cijene grobnih mjesta trebale zadržati na dosadašnjem nivou. U prosjeku bi grobnica sa šest mjesta koštala oko 20 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter