Na ovogodišnjem SFF-u više od 200 naslova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival (SFF), koji se održava 22. put, publici će ponuditi više od 200 naslova koji će biti prikazani u nizu različitih programa, a u središtu pozornosti ponovno će biti afirmiranje kinematografije šire regije, najavili su u srijedu organizatori na predstavljanju izbora filmova koji će se natjecati za nagrade.

"Svake godine prikazujemo više od 200 filmova, a SFF je najpoznatiji po našem fokusu na regiju koja obuhvaća 20 zemalja", kazao je na konferenciji za novinare utemeljitelj i direktor SFF-a Mirsad Purivatra najavljujući program festivala koji će se održati od 12. do 20. kolovoza.

Podsjetio je kako u slučaju ovog festivala regionalni pristup zapravo znači područje od Austrije do Azerbejdžana i Turske s različitim filmskim industrijama no s vrlo zanimljivim i talentiranim autorima.

Natjecateljski  program ovogodišnjeg SFF-a, kako je pojasnio Purivatra, uglavnom je fokusiran na mlade autore jer je želja da ta filmska smotra bude "festival otkrića".

Kazao je kako je dokaz koliko je regija puna potencijala to što je prošlogodišnji SFF ponudio sjajne filmove, a kao posebno značajno ostvarenje spomenuo je film Dalibora Matanića "Zvizdan".

"Očekujemo veliku utrku za nagradu 'Srce Sarajeva'", kazao je Purivatra.

Selektorica natjecateljskog programa u kategoriji igranog filma Elma Tataragić kazala je kako je u selekciju ušlo jedanaest od 190 pregledanih naslova, a osam ih se najteče za najbolji igrani film.

"Imamo potpuni tematski preokret u odnosu na dosadašnje selekecije, a riječ je o tome da se svi bave suvremenim temama jer u njima više nema rata ni tranzicije", kazala je Tataragić.

Ove se godine na SFF-u u kategoriji igranog filma neće natjecati nijedno hrvatsko ostvarenje, iako će izvan konkurencije biti prikazan omnibus "Transmania" na kojemu je radio niz hrvatskih redatelja od Matanića i Bobe Jelčića do niza neafirmiranih autora. 

 Za nagradu se natječu uglavnom debitantska ostvarenja. Riječ je o filmovima "Album" u režjiji Mehmeta Cana Mertoglua iz Turske, bugarskom filmu "Bezbožnica" u režiji Ralitze Petrove, rumunjskom filmu "Psi" redatelja Bogdana Mirice te "Srcu sa ožiljkom" u režiji Radua Jude te srbijanskom "Vlažnost" Nikole Ljuce. U konkurenciju su u uvršteni "Livada" turskog redatelja Cemila Agaciklioglua te crnogorski "Igla ispod praga" redatelja Ivana Marinovića i austrijski "Sljedbenica" Lukasa Valenta Rinnera.

"Zvir" Miroslava Sikavice u utrci za najbolji kratki film

 Za najbolji kratki film natjecat će se deset naslova izdvojenih iz konkurencije više od 400 kandidata.

Tataragić je istaknula kako je do 70 posto tih ostvarenja bilo jako dobro pa je tim bilo teže napraviti uži izbor.

U sklopu natjecaja za najbolji kratki film regionalnu premijeru u Sarajevu imat će hrvatsko ostvarenje "Zvir" u režiji Miroslava Sikavice te animirani "Superbia" u režiji Luce Totha nastao u hrvatsko-češko-mađarsko-slovačkoj koprodukciji.

Propratni program SFF-a "Fokus" koji ima revijalni karakter donosi sedam filmova koji su obilježili prošlu godinu poput pulskog pobjednika "S one strane" u režiji Zrinka Ogreste, turske "Mahnitosti" redatelja Emina Alpera, rumunjske "Mature" Christiana Mungiua i "Sieranevade" Cristija Puiua, slovenskog "Noćnog života" Damjana Kozolea, grčkog "Prekida" redatelja Yorgosa Zoisa, te bosanskoherceghovačke "Smrti u Sarajevu" Danisa Tanovića. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter