Na otvorenom moru s umjetnicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 7. do 10. lipnja Rovinj će biti domaćin petog po redu Međunarodnog festivala izvedbenih umjetnosti, popularnog "Blitz-a", kojeg inicira i vodi rovinjska Udruga "Plime". Podsjetimo riječ je o festivalu koji  slavi umjetnost izričaja, pokreta, scene i glasa i koji je do sada u Rovinj doveo i tu predstavio mlade, talentirane, avangardne umjetnike s domaćih i inozemnih umjetničkih scena. Za razliku od protekle četiri festivalske manifestacije, ovogodišnja je s konca ljeta preseljena za kraj proljeća. Razlog tome, objašnjavaju umjetnički ravnatelji Tomas Kutinjač i Tihana Maravić leži u činjenici što su gosti, ali i domaćini u ovom trenutku opušteniji i odmorniji, odnosno čitavim svojim bićem i osjetima prijemčljiviji za izvedbenu umjetnost.

Goruća pitanja ljudskog stanja

- Ovogodišnja tema Blitza, koja kao i uvijek ima ulogu poticanja razmišljanja radi dubljeg iščitavanja festivalskog tkiva u odnosu na goruća pitanja ljudskog stanja danas je "Na otvorenom moru". Ovaj naziv, dakako odnosi se na prostranost, otvorenost, opasnost i izazov i u čijem se fokusu nalazi srce a samim tim hrabrost, ritam otkucaj, pjesma, objašnjava Kutinjač, dodajući da u onom romantičkom smislu treba imati i hrabrosti  da se slijedi vlastito srce, glas, put i pjesma. Uz sve to, valja istaknuti, da Blitz 2017. ugošćuje tri (ne)obične umjetnice snažnih ekspresivnih individualnosti, ili kako to ravnatelj veli tri žene-vatre koje opstaju na otvorenom moru.

- Prvi festivalski dan, 7. lipnja, otvorit će hrvatska vizualna umjetnica Dragana Sapanjoš s performansom "Malebolge" posebno dizajnirani za Blitz. Umjetnica će u "novom" prostoru, a riječ je o Prolazu Pietro Bobbichio pjesmom i političkim pitanjem, odnosno upozorenjem krikom bijesa i nade progovoriti o današnjem trenutku. Drugi dio večeri seli se na terasu Circola (gdje će svih festivalskih dana biti sjedište Blitz-a, mjesto susreta, rasprava i dogovora) s američkim art umjetnikom Davisom Freemanom uz Random Scream Karaoke.

Ekstravagantno i razigrano

Drugi festivalski dan, 8. lipnja, otvara se s Blitzovim programom za najmlađe bLiTZ4kiDZ, koji će se odvijati u kazalištu Gandusio. Riječ je o predstavi za djecu iznad pet godina i odrasle "Sound Kitchen" Petra Kusa. Isti prostor, ali u večernjim satima, bit će domaćin programa Experimental Cinema Corner "Surprises", kada će se prikazati dokumentarni film "Kon-Tiki" Thora Heyerdalhija. Tijekom dana voditelj Rovinj radija FM-a, Topssy Raška imat će performing radio broadcast "Self Whispering".

Petak, 9. lipnja, je u znaku kazališne predstave "Abecedarium  Bestiarium" Antonie Baehr koja će se u večernjim satima upriličiti u rovinjskom MMC-u. Riječ je o ekstravagantnoj i razigranoj izvedbi koja promišlja o karakternim afinitetima između ljudi i životinja. Posljednje večeri festivala, u subotu, 10. lipnja, isti će prostor ugostiti  talijansku koreografkinju i plesačicu Cristinu Kristal Rizzo i njen performans "BoleroEffect Rapsodia_Long version". (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter