"Na otvorenom moru" promišljajmo o srcu, hrabrosti, smislu…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Večeras se u Rovinju otvara 5. BLITZ - Međunarodni festival izvedbenih umjetnosti s temom "Na otvorenom moru". Festival započinje performansom "Malebolge" vizualne umjetnice Dragane Sapanjoš, a ovaj rad bit će uprizoren u 20 sati u Prolazu Pietra Bobicchija.

Dragana Sapanjoš iz Novigrada, jedna je najodlučnijih hrvatskih umjetnica, koja je upravo na poziv organizatora BLITZ-a uz glavnu temu festivala "Na otvorenom moru" koja u fokus stavlja srce, osmislila performance. U njemu se prisjeća jednog starog sna i neostvarene akcije na koju odgovara apelom. Umjetnica naime poziva žene (i muškarce) sedam istarskih zborova da zajedno zapjevaju pjesmu, nježni krik bijesa i nade. Izvedbu imenuje "Malebolge", krug rezerviran za korumpirane i licemjerne. Sapanjoš, se zajedno s autorom pjesme, pita "kako oprostiti hijenama stadiona i tiska i nije li im žao tijela na zemlji, lišenih topline?"

Nakon svečanosti otvorenja, program se seli na terasu rovinjske Zajednice Talijana gdje će američki umjetnik Davis Freeman pozvati prisutne da pjevaju u igri koja miješa suvremeni video art sa zabavnim fenomenom pop kulture kao što su karaoke.

U četvrtak, 8. lipnja, na programu su tri događanja. U sekciji bLiTZ4kiDZ, slovenski glazbenik i redatelj Peter Kus u svojoj Sound Kitchen kuhati će najbolje zvukove najmlađim gledateljima, dok će u Self Whispering (performing radio broadcast) radio voditelj Raška Topssy kroz glazbeni monolog na teme festivala, istraživati usamljenost i izvedbenost radio umjetnosti. U sekciji SURPRISES Experimental Cinema Corner zaplovit će se na otvoreno more, u fantastičnu prekooceansku avanturu s norveškim istraživačem, piscem i redateljem Thorom Heyerdahlom na njegovoj Kon-Tiki splavi.

Petak, 9. lipnja, u znaku je Abecedarium Bestiariuma, ekstravagantne i razigrane izvedbe koja promišlja o karakternim afinitetima između ljudi i životinja, o čemu će progovoriti njemačka koreografkinja i redateljica Antonia Baehr izvodeći niz portreta izumrlih životinja, poput Stellarove morske krave, velikog morskog biljojeda i sisavca iz reda Sirenija.

Posljednji festivalski dan, subota, 10. lipnja, na scenu dovodi talijansku koreografkinju i plesačicu Cristinu Kristal Rizzo i njen performans "BoleroEffect Rapsodia_Long version". Riječ je o izvedbi u dva čina koja se sastoji od plesne predstave i border-crossing dance hall dj-a Palm Wine i koja, tvrde organizatori, vuče gledatelje u "ushićeno stanje kolektivnog sudjelovanja", odnosno poziva da prekinemo sa pribranošću i da se otpustimo u druge dimenzije.

Realizacija jubilarnog BLITZ-a - kojem je misija da za vrijeme trajanja Rovinj pretvori u grad-teatar i bude europska platforma za predstavljanje, razmjenu i produkciju inovativnih dometa u polju "živih" umjetnosti - omogućena je zahvaljujući vlastitim ulaganjima Kulturne udruge "Plime", te brojnih partnera i sponzora. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter