Na operaciju u pulskoj bolnici čeka 270 bolesnika

Presica u pulskoj bolnici (M. MIJOŠEK)
Presica u pulskoj bolnici (M. MIJOŠEK)

Na kardiološki pregled u pulskoj bolnici sada se čeka osam i pol mjeseci, čak tri mjeseca duže nego početkom veljače. Dva mjeseca duže, konkretno šest i pol mjeseci, čeka se na pregled oftalmologa, a u mjesec dana lista novih pacijenata pred dermatološkom ambulantom gotovo je udvostručena - s dva i pol na četiri i pol mjeseci. Papa testove ambulantni pacijenti dobiju nakon 8-9 tjedana, a odužile su se i liste naručenih na kolonoskopiju i gastroskopiju, s dva na tri, odnosno dva i pol mjeseca.

Dr. Ivica Fedel, zamjenik sanacijske upraviteljice bolnice, koji je vodio današnju redovnu konferenciju za novinare u Ravnateljstvu Opće bolnice, ovako je objasnio razloge.

- Na gastroenterologiji imali smo ozbiljne kvarove na instrumentima pa smo se snalazili posudbama. Na dermatologiji je jedna specijalizantica nastavila specijalizaciju izvan ustanove, što se osjetilo u ambulanti, gdje je odrađivala dobar dio posla. Iako nije samostalan u radu, specijalizant puno znači. Tako smo, povratkom liječnika sa specijalizacije i otvaranjem dodatne ambulante, na mjesec dana sveli čekanje na urološki pregled, a znalo je biti i pet, čak i sedam mjeseci. Specijalistički ispit iz radiologije upravo je položila dr. Olja Zorić Ardelić, pa bi se i na dijagnostici trebala skratiti čekanja, tumači dr. Fedel.

Tvrdi da je razlog dugih čekanja na specijalističke preglede i neselektivno upućivanje pacijenata, ali i onaj dio neodgovornih pacijenata koji se upisuju a ne dolaze na preglede.

Za UZV srca i štitnjače i dalje se čeka sedam odnosno 11 mjeseci. Petnaestak dana se prije dobije fizikalna terapija, nehitnim pacijentima sada "daleka" oko tri i pol mjeseca, a 15-ak pak dana duže je do UZV-a abdomena, sada dva i pol mjeseca. Rendgenske pretrage i dalje se obavljaju unutar 30 dana. Koliko je duženju lista čekanja kumovalo uvođenje smjenskog rada bolničkim liječnicima?

- Rezultati su različiti, ali nigdje hitni bolesnici nisu zakinuti, kaže dr. Fedel.

Kirurške djelatnosti, naglašava, limitirane su brojem operacijskih sala i brojem liječnika, za koje se teži subspecijalizaciji, što također stvara uska grla. K tome, trenutno je 30-40 mladih liječnika pulske bolnice na specijalizacijama koje odrađuju na klinikama u Rijeci ili Zagrebu.

Unatoč svemu, dr. Fedel tvrdi da je smjenski rad naručene operacije pomaknuo za samo desetak dana. "Na operacije se u prosjeku čeka 21 dan, najduže 58 dana, a ukupno je 270 bolesnika upisanih kao hladni program. Mislim da nema odjela gdje se čeka duže od dva i pol mjeseca, u tzv. elektivnom kirurškom pogonu, što je standard s kojim bi čitav svijet bio više nego zadovoljan, zaključio je dr. Fedel. (Duška PALIBRK)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter