Na odlagalištu pronađen opasan medicinski otpad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode krenulo je u veliku čistku u sustavu gospodarenja medicinskim otpadom, koja je u prvoj fazi obuhvatila odlagališta medicinskog otpada i oporabitelje, te otkrila 400 tona nepropisno, nedovoljno obrađenog otpada! Kako je pokazao nalaz obilaska većine odlagališta i oporabitelja medicinskog otpada, dvije su tvrtke - Remondis Medison d.o.o. iz Draganića i Lotus 91 d.o.o. iz Varaždina na odlagalište Doroslov u Donjem Miholjcu odložile oko 400 tona nedovoljno obrađenog medicinskog otpada u kojem su stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" pronašli ostatke patogenih mikroorganizama, potencijalno opasnih za ljude i okoliš.

Kako napominju u Ministarstvu zaštite okoliša, utvrđeno je da nema opasnosti od epidemije ili zaraze većih razmjera, no takav, aktivan otpad, svakako može biti opasan za pojedince koji s njim rade i druge koji s njim dođu u doticaj.

Tvrtke su, kako se doznaje, htjele što više smanjiti svoje troškove, pa su opasan otpad ili prekratko zbrinjavale na visokim temperaturama, ili pak temperaturu kojima se ubijaju patogeni mikroorganizmi, smanjivale. Laičkim rječnikom, samo su ga "malo bolje prokuhavale", zbog čega nisu uništeni svi patogeni mikroorganizmi.

Količine patogenog otpada, nastajale unatrag godinu dana, utvrđene su na temelju pratećih dokumenata, dok se svom otpadu na odlagalištu vjerojatno nikad neće ući u trag, i propisno ga zbrinuti. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter