Na Obrtnickom sajmu 200 izlagaca iz 11 županija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prigodnim govorima brojnih uzvanika i gostiju u cetvrtak je na pulskoj Karolini svecano otvoren 14. obrtnicki sajam Istre na kojem ce se do nedjelje Istranima i njihovim gostima predstaviti gotovo 200 izlagaca iz 11 županija.

Mario Paliska, predsjednik Obrtnicke komore Istarske županije, na otvaranju je zahvalio svim obrtnicima koji su, "u vremenima koja nisu laka za obrt i poduzetnike", došli na sajam te izrazio nadu da ce ih Istrani znati nagraditi velikim posjetom.

Josip Novogradec, predsjednik Obrtnicke komore Viroviticko-podravske županije, koja je ovogodišnji partnera sajma, naglasio je da su regionalni sajmovi najbolji nacin za promociju malih obrtnika te rekao da ce se oni u Puli predstaviti ponajboljim proizvodima svoga kraja, s naglaskom na prehrambenim te ekologiji.



To su potvrdili na svom štandu na kojem su kuhari iz Orahovice posjetitelje pocastili dobrom marendom.

Kako smo doznali od Josipa Tadica, vlasnika obrta Tadic, obrtnici ovoga kraja izložili su najbolju gastro ponudu malih obrtnika i obiteljsko-poljoprivednih gospodarstava, i to, kako je naveo, od kiselog, preko slanog do slatkog.

Tako se na degustaciji našlo ajvara, kulena, kulenovih seka, raznih namaza, ali i najboljih vina regije, marmelada, kolaca... Svi su proizvodi, rekao je, spravljeni po starinskim receptima, naslijedenim od baka i djedova, bez aditiva i emulgatora.



Posjetitelji do nedjelje na sajmu mogu vidjeti, kušati i kupiti doista raznovrsne proizvode obrtništva - od hrane u cijoj ponudi dominiraju salame, pršuti, kuleni, raznorazni slatkiši, kolaci, med i medni proizvodi, pašta, cajevi i sokovi preko tekstilnih predmeta i obuce, nakita te ukrasnih i uporabnih predmeta pa sve do stolarije, kuhinja, dimnjaka, ograda…

Osim brojnih obrtnika na sajmu su se predstavili i istarski inovatori, Centar za inkluziju s projektom Inpromo, pulska podrucna služba Zavoda za zapošljavanje, Istarska razvojna agencija, pulska Strukovna škola i mnogi drugi.

Predstavlja se ukupno 106 obrta, 27 poduzeca, tri škole, 31 komora, udruženje i ostale asocijacije te deset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Od ukupnog broja izlagaca njih 97 dolazi iz Istre, 88 iz ostalih županija, dok je 13 izlagaca iz inozemstva, iz Slovenije i Srbije. U subotu ce se prvi put održati i poslovni razgovori s delegacijom Privredne komore Beograda.

Organizator sajma je Obrtnicka komora Istarske županije, dok su suorganizatori Županija, Grad Pula, Hrvatska obrtnicka komora i Hrvatska gospodarska komora-Županijska komora Pula, a pokrovitelj Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Glavni sponzor je Istarska kreditna banka d.d. Umag, koja sajam i obrtnike prati vec dugi niz godina.

U petak i subotu sajam je otvoren od 10 do 20, a u nedjelju do 17 sati. (B. PETROVIC, snimio N. LAZAREVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter