Na Obrtnički sajam Istre dolazi 142 izlagača

S prošlogodišnjeg Obrtničkog sajma Istre (N. LAZAREVIĆ)
S prošlogodišnjeg Obrtničkog sajma Istre (N. LAZAREVIĆ)

U četvrtak 2. listopada u 9.30 sati na Karolini će se otvoriti 17. Obrtnički sajam Istre. Predstavit će se 142 izlagača, od čega 62 iz Istarske županije, 77 iz ostalih dijelova Hrvatske i tri iz inozemstva. Od ukupnog broja izlagača, 78 je obrta, 28 poduzeća, dvije škole, devet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, 13 komora i udruženja, dvije udruge, jedna zadruga te devet inovatora, a 89 izlagača već su izlagali na istarskom sajmu. Podaci su to koji su iznijeti na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama Obrtničke komore IŽ na kojoj je, između ostalog, predstavljen cjelokupan program sajma koji će trajati do nedjelje, 5. listopada.

- Zbog znatno manje sredstava, sajam nije bilo lako organizirati, no uspjeli smo, i to zahvaljujući nesebičnim potporama. Umanjili smo i iznos za izlaganje, čak smo planirali sajam organizirati u manjoj hali, no na koncu smo se iznenadili prijavljenim brojem izlagača, čak smo neke morali odbiti, rekao je predsjednik Obrtničke komore IŽ Mario Paliska, najavljujući da će sajam otvoriti predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, uz nazočnost župana Valtera Flega, gradonačelnika Pule Borisa Miletića te Sanjina Halimovića, ministra razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH.

Istaknuo je da je kao i svake godine ulaz besplatan, a osiguran je i besplatni bežični internet za izlagače.

Na konferenciji za novinare, osim Paliske, bio je i Eros Sorić te županijski pročelnik za gospodarstvo Alen Damjanić, pročelnica za pulske financije Vesna Sajić te predstavnici IKB-a, najvećeg sponzora sajma, Miljenko Vidulin i Valter Orbanić. Damjanić je istaknuo da je veliki uspjeh što je sajam, usprkos smanjenim sredstvima, ostao na dostojnoj razini te da je sajam vrlo značajan i važan, ne samo što će se kupovati, već se ondje sklapaju poslovi.

Sajam dakle, počinje u četvrtak, a između ostalog, tu će se moći obaviti besplatna kontrola vida, a u 13.30 sati u maloj sali HGK-a održat će se radionica "Pravni i porezni rizici u poslovanju malih poduzetnika - komercijalni ugovori i radni odnosi". Drugog dana sajma, u 9 sati na istom mjestu održat će se nastavak te radionice, a u 15 sati u velikoj dvorani HGK-a održat će se predavanje "Izvozni programi i osiguranje naplate potraživanja" Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

U subotu, 4. listopada, će se od 10 do 20 sati prezentirati "Jeftina struja" GEN-I-a, a od 17 do 22 sata diljem grada održat će se "Kupujmo u Puli - Pula Shopping" kada će sve pulske trgovine raditi duže od uobičajenog. Zadnjeg dana sajma, u nedjelju, 5. listopada, ponovno će se od 10 do 17 sati održati prezentacija "Jeftine struje", a u poslijepodnevnim satima slijedi podjela priznanja i nagrada te zatvaranje sajma. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter