Na obali SAD-a nekoliko radioaktivnih cestica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Zapadnoj obali SAD-a otkrivena je minimalna kolicina radioaktivnih cestica, za koju se vjeruje da dolazi iz oštecene japanske nuklearne centrale Fukushima, rekla su u petak dva diplomatska izvora za Reuters.

Razina radijacije je preniska da bi naškodila ljudima, rekli su oni. Jedan diplomat, citirajuci informaciju mreže medunarodnih promatrackih stanica, opisao je materijal kao "tako sitan da se sastoji samo od nekoliko cestica". "To je nevažno, razina je preniska", rekao je drugi diplomat.

Organizacija za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih proba (CTBTO), neovisno tijelo za pracenje moguceg kršenja zabrane sa sjedištem u Becu, ima više od 60 promatrackih stanica diljem svijeta, ukljucujuci jednu u Sacramentu u Kaliforniji. Izgleda da je ta stanica u Sacramentu zabilježila samo jedan radioaktivni atom, te da je prepostavka da on dolazi iz Fukushime.

The New York Times je prenio prognozu CTBTO-a o mogucem smjeru kretanja radioaktivnog zagadanja iz Fukushime, koje se krece preko Tihog oceana, a u cetvrtak je trebalo stici do Aleutskog otocja, ispred obale Aljaske, a u petak do juga Kalifornije.

U meduvremenu iscrpljeni japanski inženjeri u subotu rano ujutro po japanskom vremenu nastavljaju pokušaje spajanja strujnog kabela na dva reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi oštecenoj u potresu prije tjedan dana, nastojeci sprijeciti smrtonosno ispuštanje zracenja u najtežoj nuklearnoj nesreci od cernobilske katastrofe.

Inženjeri se nadaju da ce prikljuciti elektricnu energiju na dva od šest reaktora centrale Fukushima kako bi ponovno pokrenuli pumpe za vodu i tako ohladili pregrijanu nuklearnu jezgru. Radnici i dalje polijevaju vodom reaktor 3, koji se smatra najkriticnijim nakon izbijanja pare, što može ukazivati na izloženost nuklearne jezgre.

Ako sadašnja taktika ne uspije, posljednja opcija može biti prekrivanje cijelog kompleksa Fukushime pijeskom i betonom i tako sprijeciti katastrofalno curenje zracenja, kao što je bilo ucinjeno i nakon eksplozije nuklearne elektrane u Cernobilu.


Podijeli: Facebook Twiter