Na obalama Istre zabilježena izvrsna kakvoća mora za kupanje

More uz Istru izvrsne je kvalitete
More uz Istru izvrsne je kvalitete

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije proveo je 7. i 8. lipnja drugo ovogodišnje uzorkovanje mora na 209 mjernih točaka, na plažama od Savudrije do Brestove. Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 206 mjernih točaka ili u 98,56 posto uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje. Na dvije mjerne točke (plaža ispod hotela Splendid na području grada Pule i plaža Ravni, pozicija II, na području općine Raša) zabilježena je dobra kakvoća ili more podobno za kupanje, sport i rekreaciju, a na jednoj (plaža ispod hotela Marina, Lanterna, Rabac, grad Labin) zadovoljavajuća kakvoća. Tijekom uzorkovanja zabilježena je i temperatura mora koja se kretala od 21 do 23 te temperatura zraka od 18 do 26,8 stupnjeva Celzijusa, istaknuto je u informaciji koju potpisuje pomoćnica pročelnika Ljiljana Dravec.

Prvi put uključena plaža u Tarskoj vali

Odluku o provedbi programa praćenja kakvoće mora za kupanje i kalendar uzorkovanja za 2016. godinu Županijska skupština je usvojila 23. svibnja. Program je u odnosu na lani proširen za šest novih mjernih točaka. Tako su u ovoj godini prvi put uključene plaža u Tarskoj vali (područje općine Tar Vabriga), plaža Molindrio ispod Hotela Poreč (područje grada Poreča), plaža Pripanji u Koromačnu (područje općine Raša) te tri plaže na području značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag - Mala Kolombarica, Portić i Pinižule (područje općine Medulin). Program je izrađen je na temelju nacionalne uredbe o kakvoći mora za kupanje, koja je usklađena s europskom Direktivom o upravljanju kakvoćom voda za kupanje i kojom su propisani standardi kakvoće mora za kupanje na morskoj plaži, granične vrijednosti mikrobioloških pokazatelja te druge značajke mora. Njegova je provedba ugovorno povjerena Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, a omogućena je financijskim sredstvima osiguranim u proračunima Istarske županije i priobalnih jedinica lokalne samouprave te onima turističkih tvrtki i turističkih zajednica u priobalju. Prema spomenutoj uredbi, u uzorcima mora se određuju crijevni enterokoki i Escherichia coli kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježe se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora te vidljivo onečišćenje.

Najmanje 28 uzoraka za svaku točku

Na temelju rezultata mikrobioloških pokazatelja određuje se pojedinačna, godišnja i konačna ocjena mora za kupanje. Pojedinačna ocjena određuje se nakon svakog ispitivanja tijekom sezone kupanja, a godišnja nakon završetka sezone kupanja, na temelju skupa podataka o kvaliteti mora. Konačna se ocjena određuje nakon završetka posljednje sezone kupanja, uključujući rezultate s kraja tri prethodne sezone kupanja, i to na temelju skupa podataka od najmanje 28 uzoraka za svaku točku ispitivanja. Broj izraslih kolonija crijevnih enterokoka u sto mililitara morske vode za more izvrsne kakvoće mora biti manji od 60, za dobro od 61 do sto i za zadovoljavajuće od 101 do dvjesto, a broj izraslih kolonija Escherichije coli za izvrsno manji od sto, za dobro od 101 do dvjesto te za zadovoljavajuće od 201 do tristo. Što se kartografskog prikaza tiče, na temelju rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja iz pojedinačnog uzorkovanja, more izvrsne kakvoće obilježava se kružnim simbolom plave boje, dobro zelenom, a zadovoljavajuće žutom. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter